Бундевара – Једноставан рецепт за домаћу питу од бундеве

2177
Фото: Pixabay

Стигла нам је јесен, а зна се шта је њен заштитни знак – бундева. Одлучили смо да данас са вама спремамо јело које ће ваш дом испунити бојама и мирисима јесени и можда вас на кратко вратити у детињство. Ето повода да окупите породицу. Обрадујете своје вољене једном хрскавом и слатком питом од бундеве!


Састојци потребни за питу:

1/2 кг танких кора за питу
100 г маслаца
100 мл уља

Састојци потребни за суву смесу: 

5 кашика гриза
10 кашика шећера
1 кашичица цимета
150 г млевених ораха

Смеса са бундевом:

1 кг очишћене и изрендане бундеве
3 кашике шећера
1 кесица ванилиног шећера

Сируп:

300 г шећера
300 мл воде

Припрема: Прво припремити смесу са бундевом. Изрендану бундеву, заједно са шећером и ванилиним шећером, ставити у дубљу посуду и промешати. Посуду са бундевом ставити на ватру и на средњој температури динстати док бундева не омекша и док не испари течност коју бундева отпусти. Склонити са ватре и оставити да се охлади.

Следећа је сува смеса. У одговарајућу посуду ставити гриз, шећер, цимет и млевене орахе. Промешати, да се сви састојци сједине. У мању посуду ставити маслац и уље. Ставити на ватру да се маслац растопи и сједини са уљем. Коре поделити за пет ролата, тако да се за сваки ролат одвоји по три коре (требало би да има 15 кора).

Дошло је на ред слагање пите.

На радну површину раширити једну кору, попрскати је мешавином маслаца и уља и посути са две кашике (врхом пуне) суве смесе. Преко ставити другу кору, попрскати је масноћом, посути са две кашике суве смесе и, на крају, покрити све трећом кором. И њу попрскати масноћом, ставити две кашике суве смесе и преко распоредити део смесе са бундевом (смесу са бундевом поделити на пет делова). Ивице кора савити мало ка унутра, па коре увити у ролат. На исти начин спремити и остале ролате.

Припремљене ролате ставити у подмазани плех. Поређане ролате исећи на парчиће, по жељи. Питу прелити са остатком масноће са којом смо прскали коре. Ставити питу да се пече, у претходно загрејану рерну, на 180 степени. Печену питу извадити и оставити да се охлади.

На крају, сируп. У дубљу посуду ставити шећер, прелити са водом, па ставити на ватру. Повремено промешати, да се шећер растопи. Од момента кључања сируп кувати на средњој температури (поклопљено) 10 минута. Хладну питу прелити са врелим сирупом и оставити да пита упије сав сируп и да се на собној температури охлади. Ставити питу у фрижидер најмање један сат, па је послужити. Пријатно!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here