Vremeplov „Nedeljne novine“

Broj 22 od 30. maja 1965.

Foto: Pixabay

Dunav nadolazi

Prema poslednjim vestima koje smo primili pred samo zaključenje lista (u petak u 12 časova) za poslednjih 24 časa vodostaj se povećao za 12 santimetara i u Iloku je dostigao visinu od 687 santimetara iznad nule. Stručnjaci očekuju da će do nedelje nivo vode dostići 715 santimetara što će predstavljati najviši do sada zabeleženi nivo u istoriji Dunava. Noću između 27. i 28. maja najkritičnija situacija je bila na glavnom kanalu u blizini Nove Palanke. Pretila je opasnost da nabujala voda sruši ustavu, most i crpnu stanicu. U tom slučaju bio bi poplavljen severni deo Palanke, zatim fabrike „Nopal“, „Majevica“ i ciglana „Sloga“. Međutim, brzom intervencijom i krajnjim naporima opasnost je smanjena.

Ulica Dunavske obale je i dalje ugrožena. Voda je na nekoliko mesta probila nasip i izašla na ulicu. Opasnost vreba i od podzemnih voda koje podlivaju stambene zgrade. U dvadeset kuća već su počeli da pucaju zidovi.


Pogledaj: Živeti sa Dunavom – Palanačke poplave


Naši prijatelji

Sindikalna delegacija slovenačke opštine Žalec, s kojom naša komuna skoro dve godine održava prijateljske odnose i razvija plodnu međukomunalnu saradnju, boravila je protekle nedelje tri dana u Bačkoj Palanci kao gost Opštinskog sindikalnog veća. Delegaciju su sačinjavali predsednik Opštinskog sindikalnog veća u Žalecu Janez Meglič i predstavnici tri velika radna kolektiva: Ivan Vinkšelj, Jani Pukmajster i Drago Božić.

U toku trodnevnog boravka gosti su posetili nekoliko bačkopalanačkih fabrika, gde su, po običaju, srdačno dočekani, i vodili su razgovore sa predstavnicima naših opštinskih rukovodstava. U ponedeljak delegacija je prisustvovala godišnjoj opštinskoj konferenciji Saveza sindikata, kojom prilikom se upoznala sa najvažnijim karakteristikama ekonomskog i društvenog razvitka i problemima koji prate uspon naše komune…


Susret tri generacije

Na svečanoj sednici Opštinskog komiteta Saveza omladine, posle prigodnog referata o ovogodišnjoj jubilarnoj proslavi Dana mladosti, koji je podneo sekretar OK SO Nikola Pavičić, dodeljene su simbolične nagrade i zahvalnice bivšim sekretarima SKOJ-a, omladinskim rukovodiocima i zaslužnim aktivistima. Nagrade su dobili Dušan Alimpić kao prvi sekreatr SKOJ-a, a nagradu drugog sekretara Žarka Krnetića, koji je umro posle rata, primio je njegov sin koji je dirljivo zahvalio na pažnji Opštinskog komiteta. U znak priznanja i zahvalnosti najmlađe generacije diplome su dobili: Katica Panin, Radovan Isakov, Svetozar Jović, Milan Kovačević, Miloš Mrkovački, Sretko Grubor i drugi.


Uspela priredba

U organizacoji Radničkog univerzitetaa i ugostiteljskog preduzeća „Turist“, u četvrtak veče održana je veoma uspela modna revija. Palančani odavno nisu imali priliku da posmatraju ovakav jedan kvalitetan program. Na modnoj reviji su sa svojim modelima bili zastupljeni trikotaža „Beograd“, „Vunoplet“ i „Merkur“… U programu su učestvovali vokalni solisti: Anica Zubović, Lola Novaković, Predrag Gojković i Milan Subota. Pevače i program pratio je instrumentalni ansambl Saše Subote


Na pijaci – cene u padu

U toku protekle nedelje došlo je do pada cena izvesnih prehrambenih artikala. To se u prvom redu odnosi na mlad krompir, kojeg ima svakim danom sve više, zatim jaja i ostale povrtarske proizvode. Takođe je došlo do pada cene kukuruza, što je verovatno posledica nestabilne cene tovljenika. Mladi krompir se prodavao po 150 dinara kilogram, stari krompir 90, beli luk 300, crni luk 60, mladi luk 20 dinara, salata 20 dinara glavica, rotkvice 20 dinara svežanj, spanać 150 dinara kilogram, jaja 25 dinara, pasulj 120 – 150, kravlji sir 350, ovčji sir 600, maslac 1.200, kajmak 600 dinara litar, par živine 3.200 – 3.800, mladi pilići 2.000 – 2.500 par, kukuruz 61 dinar kilogram.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 


Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Milina i Jozef Čermak; Jelka i Jozef Tot; Milena i Lazar Vukadinović.

Dobili kćer: Zora i Uroš Kecman; Slavica i Ignjat Jovanović; Sava i Dane Rađenović; Desanka i Sava Srdić; Jovanka i Novak Pućanov; Margita i Vilim Pančić; Pava i Radislav Bakić; Stanka i Dušan Knežević;

Dobili dvojke: Nada i Darinko Slišković.

Venčani: Igor Radovanov i Persida Janić; Nikola Papić i Smilja Busić; Novak Savić i Đuka Pilipović; Jovan Miškov i Živka Gajić.

Umrli: Koviljka Grujić, rođ. Maralić, 91 godinu; Sofija Plavšić, rođ. Milovanov, 88 godina; Stevan Karanović, 83 godine.


„Očerupaćemo kanarince“

Novosađani su jesenas na stadionu Bačke uzeli domaćinu jedan bod, misleći da će im taj „ćar“ značiti nešto više u njihovim naporima da uđu u društvo najboljih. Međutim, njihove ambicije posle niza slabih igara sada su sasvim splasnule. Hteli to ili ne, oni se ipak moraju zadovoljiti sredinom tabele. Bačka, današnji gost Novosađana, bila je nešto slabije sreće… Donji dom na tabeli i blagovremeno obezbeđena dovoljna zaliha bodova, tako da do kraja ove fudbalske sezone ima još jedino da se „prošeta“ kroz preostala tri kola… Po svoj prilici da tehnički tandem Arok – Đaković neće imati većih problema oko sastava tima. Lista povređeneih ostala je nepromenjena. Na njoj, je za sada samo half Dolezar koji je pre nekoliko dana skinuo gips sa noge posle zadobijene povrede na utakmici sa Bregalnicom. Može se očekivati da će se Bačka suprotstavioti Novosađanima sa sledećim timom: Zorić, Latković, Rac, Stanišić, Plačkov, Milutinović, Braškov, Miškov, Redenc, Rajšp, Aprcović.


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here