Европа почела да троши залихе гаса предвиђене за зиму

Агенција истиче да су залихе у европским подземним складиштима гаса пале су први пут од средине априла

Фото: gasprom.com

Смањење испорука природног гаса из Русије приморало је Европу да користи залихе припремљене за предстојећу зимску сезону, пише Блумберг.


Како се наводи, пад испоруке погодио је Француску, Италију, Аустрију и Немачку због одлуке Гаспрома да обустави рад Сименс гасних турбина због проблема са њиховом поправком.

Агенција истиче да су залихе у европским подземним складиштима гаса пале су први пут од средине априла.

Према последњим подацима, додаје се у тексту, резерве су смањене за један процентни поен, иако се гас обично убризгава само током летњег периода, а примљене количине се чувају до врхунца зимске сезоне, преноси РИА Новости.

Према песимистичкој прогнози Воод Мацкензие Лтд, у случају потпуног гашења Северног тока, Европа неће моћи да акумулира резерве гаса до нивоа који је одредила ЕУ до почетка грејне сезоне, а у том случају горива ће нестати до јануара.

Гаспром је почетком недеље саопштио да ће због ограничења на компресорској станици Портоваја моћи да испоручује гас преко Северног тока у количини до 100 милиона кубних метара дневно, у односу на планираних 167 милиона.

Због кашњења у ремонту агрегата немачке компаније Сименс, на станици могу да се користе само три гасне компресорске јединице, а како наводи Блумберг, кључна опрема за рад гасовода не може да се врати након одржавања из Канаде због антируских санкција.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here