Palančani se minulog vikenda preselili na plaže

1932

BAČKA PALANKA: Konačno je došlo pravo leto, pa su se minulog vikenda Palančani preselili na plaže.

Dok je u centru bilo malo sveta, sve je vrvelo od mladih i starijih na obali Dunava i zalivnog jezera Tikvara. Najposećenija je jezerska plaža, jer je voda toplija od dunavske kod obližnje Gradske plaže.

Plaža na Tikvari kasnije je otvorena nego ona na levoj obali Dunava, jer posle visokog vodostaja velike reke došlo je do prljanja plaže na obali jezera, pa je posle naglog opadanja vodostaja trebalo izvesno vreme da se sve sanira i osposobi za posete na hiljadu kupača. Pesak je preoran, tuševi rade, kao i česme koje postoje na svakih stotinak metara. Jezero je spojeno kanalom kod Popova i tu voda još ulazi u Tikvaru, ali kanal preko koga je mostić i koji povezuje plažu sa glavnim kopnom totalno je presušio i nema vezu sa Dunavom, što znači da je vodostaj jako nizak.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Na drugoj strani jezera održavano je Otvoreno prvenstvo Vojvodine u kajaku i kanuu na mirnim vodama, a organizator, ovdašnji Kajak i kanu klub „Tarket” bio je sveukopni pobednik u kadetskoj, juniorskog i seniorskoj konkurenciji dok je u pionirskoj konkurenciji pobedio Kajak klub „Dunav” iz Bezdana. Na Gradskoj plaži u hladu obližnje šume održan je u organizaciji Lazara Miškova sada već tradicionalni Međunarodni turnir u rukometu na pesku. Pored domaćih ekipa,takmičile su se i komšije iz Hrvatske i drugih zemalja regiona.

Kotlići i lubenice

Palančani vole svoje priobalje, a plaže su od centra grada udaljene desetak minuta pešačenja. Najradosniji su najmlađi, ali su i najzahtevniji, jer ovde su i prodavci sladoleda, kuvanog kukuruza i drugih letnjih poslastica. Lubenice i dinje najbolje se hlade u Dunavu, pojedine porodice i čitava društva ceo vikend provode pored reke gde kuvaju u kotliću, peku roštilje, dok pivo i sokove rashlađuju u vodi, a ako nešto zatreba biciklom se brzo trkne do prve prodavnice, odmah iza jezera.

Ovih dana očekuje se da lokalna samouprava i zvanično otvori olimpijski bazen koji je u blizini jezera i reke, a ispred sportske hale i kompleksa otvorenih sportskih terena. Ustanovi za sport i rekreaciju „Tikvara” koja će upravljati i ovoim objektom u priobalju Opštinsko veće nedavno je odobrilo cenovnik pa će celodnevna karta koštati 250 dinara za odrasle, poludnevna 150 dinara, a za decu stariju od 10 godina cena ulaznice je 100 dinara, dok će za mlađe ulaz biti besplatan. Juče je Ustanova otvarala ponude ugostitelja koji će na bazanu pružati svoje usluge, odnosno prodavati piće, hranu i druge proizvode. Oni koji prefereraju bazensko kupanje uskoro će to moći ovde sebi da priušte, ali sasvim je sigurno da će gradska plaža i ona na obali jezera i dalje biti najposećenije. Delom će to biti zbog toga što Palačani nisu navikli da plaćaju kupanje u bazenu, a delom i zbog tradicije, jer ovde se narod vekovima leti kupao na obalama ovdašnjih voda.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here