Hobotnice čudesnice za male – velike borce (VIDEO)

Snežana Drljača iz Čelareva plete hobotnice za prevremeno rođene bebe. POGLEDAJTE PRILOG!

945

ČELAREVO: Hobotnice čudesnice su mala pletena pomagala u obliku hobotnice koje se izrađuju u humanitarne svrhe. Snežana Drljača iz Čelareva, poslednje dve godine aktivno učestvuje u izradi hobotnica za prevremeno rođene bebe.


Hobotnice čudesnice prvi put su se pojavile u Danskoj, kada je jedna mama isplela igračku za svoje dete koje se rodilo pre vremena i bilo u inkubatoru. U Srbiji je odobren ovaj projekat, a 24.03.2019. godine Norveška je uvrstila Srbiju na listu zemalja koje prave hobotnice za prevremeno rođene bebe. Žene iz Srbije sarađuju sa mnogim bolnicama i porodilištima širom zemlje, a nakon izlaska iz ustanove bebe kući nose svoje hobotnice kao prvog najboljeg drugara.

 

Hobotnice su male, mogu da stanu u šaku ruke. Potrebno je da hobotnice budu heklane pamučnim koncem, najbolji su „Tango“ i „Vera“, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave bude 7-9 cm, obim 15-17 cm, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 cm, kako ne bi došlo do neprijatnih i neželjenih situacija.

Prevremeno rođene bebe u tom periodu imaju samo refleks hvatanja, pa kada dodiruju krak hobotnice, asocira ih na pupčanu vrpcu, pa ih to smiruje, kako ne bi čupale sonde preko kojih se hrane, što se vrlo često dešava, navodi naša sagovornica Snežana.

Na Facebook-u postoji stranica na kojoj se možete informisati  Hobotnice Čudesnice za male velike borce. Snežana Drljača je jedna od četiri admina, pa ko bude zainteresovan za izradu ili donaciju konca, uvrstiće ga u zatvorenu grupu na ovoj društvenoj mreži.

Hobotnice koje nisu izrađene u standardnoj dimenziji, ipak nađu svoj put. Koriste ih deca ometena u razvoju, kao i mali pacijenti sa onkologije i fizijatrije, tako nekome služi hobotnica za razvijanje motorike, nekome kao igračka za maženje u teškim trenucima.

Dan prevremeno rođene dece je 17.novembar.


Pročitaj: Usvojen predlog zakona – zaposlenim porodiljama najmanje minimalac

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here