Нови импулс јачању прекограничне сарадње

Обележавање светог архангела Михаила, у Православној цркви у Илоку

Извор: Недељне новине

Прошлог понедељка – 21. новембра, на празник Светог архангела Михаила и других бестелесних сила, у храму српске православне цркве у Илоку, који Светог архистратига Божјег прославља као свог патрона, служена је Света литургија.


Литургију је служио старешина храма у Илоку, високопречасни протојереј – ставрофор Предраг Азап. За певницом су појали Стефан Азап, свршени богослов и вероучитељ, као и Ненад Србљанин из Адашеваца. Светој литургији су поред бројних верника, присуствовали и представница Скупштине града Илока госпођа Рената Баножић, као и представници локалне власти. Учешће на обележавању Светог арханђела Михаила узели су и Бојан Радман заменик председника Општине Бачка Паланка, Дејан Лисица, председник Удружења Медљанаца „Димитор“ из Новог Сада и Славко Пекез, привредник из Новог Сада.

Овогодишњи кум славе био је Бојан Релић из Илока, са породицом, док се за кумство у следећој години пријавио Славко Велемир, из Бачке Паланке са породицом.

Након Свете литургије, обављена је литија око илочког православног храма, у којој се проти Предрагу Азапу придружио протојереј Ратко Нонковић, парох вашичански. По завршетку литије у храму су освештани и принесени, славски дарови, које је припремио кум славе Бојан Релић. Уследило је затим промовисање илочке разгледнице. Промоцију је обавио протојереј – ставрофор Предраг Азап. На разгледници је приказана икона Богородице илочке, која је изображена 1802. године у руском граду Смоленску. Икону је наредне 1803. године у Илок донео и поклонио илочком храму Лазар Јовановић, отац митрополита београдског Петра Јовановића.

У настaвку обележавања Светог архангела Михаила, за све присутне прирeђена је трпеза љубави, коју су заједно припремили кум славе и Црквена општина Илок. Све сабране посебно је обрадовала посета његовог преосвештенства епископа Сремског Василија, који је дошао у пратњи високопречасног протојереја ставрофора Радомира Мишића архијерског намесника шидског и епархијског ђакона Горана Власца.

Преосвећени владика је изразио задовољство што је могао са православним верним народом у Илоку, да подели духовну радост поводом празника светог архистратига небеских сила, архангела Михаила.

– Већ дужи низ година уназад, представници општине Бачка Паланка су присутни на Дан Светог архангела Михаила у Илоку, а присутно је све више наших људи који тамо одлазе јер су некада раније тамо живели, или су им живели преци. Некима од њих, у Илоку још увек живи неко од родбине. То је један од разлога, што имају потребу и жељу да се као некада раније, тамо окупе. Тако је било и ове године, а био је то један од већих скупова којем сам присуствовао.

Претходних годину – две дана, био је отежан одлазак у Илок због короне и потребе тестирања и сертификата, који су тражени приликом уласка у ово место. Ове године, то није био случај. Окупили смо се на једној прелепој свечаности, присуствовали литургији, а касније и дочекали владику сремског. Све је протекло у једној пријатној атмосфери. Захваљујем се овим путем госпођи Ренати Баножић, која нас је испоштовала и која је до краја остала на свечаности.

Све ово доприноси стабилизацији односа између наша два места, односно, између наша два народа – изјавио је за „Недељне новине“, Бојан Радман.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here