Održana promocija novih članova Društva književnika Vojvodine

Društvo književnika Vojvodine je bogatije za tri člana i to sva tri iz Bačke Palanke! Ovako je izgledala njihova jučerašnja promocija.

Foto: Zorana Radaković / Facebook

BAČKA PALANKA: U petak 23. jula u svečanoj sali Muzeja grada, sa početkom u 19 časova, održana je promocija članova književnog kluba „DIS“, koji su ove godine postali članovi Društva književnika Vojvodine.


Društvo književnika Vojvodine je asocijacija vojvođanskih pisaca koji stvaraju na srpskom jeziku, a postoji još od davne 1966. godine. Ove godine ono je postalo bogatije za čak tri pisca iz Bačke Palanke i to iz Književnog kluba „DIS“.

Aleksandar Savić, Vasilije Papić i Zorana Radaković su ovoga petka, pred tridesetak ljubitelja pisane reči, čitali svoje stihove uz zvukove gitare, uz pratnju Kluba klasične gitare „Akord“ na čelu sa Markom Šalićem. Takođe, ovaj događaj ulepšao je i Goran Jović, bačkopalanački kantautor.

Program je trajao sat vremena, a za to vreme naši umetnici čitali su 3 puta po 3 pesme. One su bile šarenolike, pa se mogla čuti i rodoljubiva, ljubavna i dečija poezija.

Foto: Zorana Radaković / Facebook

Aleksandar Savić je magistar sporta, rođen 1973. godine u Bačkoj Palanci. Osvojio je više nagrada za poeziju i uvršten u nekoliko zbornika i antologija. Objavio je dve zbirke poezije – „Jabučilo“ i „Ždralin“.

Vasilije Papić je rođen 1954. godine u Bačkoj Palanci. Objavio je sedam zbirki pesama i  to –  „Pesme“ (1999), „Vidik sa duda“ (1999), „Dobro jutro Vojvodino“ (2001), „Radosnica Vojvodini“ (2002), „Lep osmeh je osmeh prijatelju“ (2005), „Vojvodino mati“ (2012) i „Vojvodino nigde te nema“ (2018).

Zorana Radaković je rođena 1996. godine u Novom Sadu i živi u Bačkoj Palanci. Od 2009. godine je član Književnog kluba „DIS“ iz Bačke Palanke. Objavila je zbirku dečijih pesama pod nazivom „Da li ja to rastem“ (2012), „Inkognito“ (2015) i „Svetlost“ (2021).

Neke od Zoraninih pesama objavljene su u antologiji Književnog Kluba „DIS“ (Hitac sna) i „Srđanov venac“ istoimenog konkursa rodoljubove i ljubavne poezije u kojem je učestvovala. Osim toga, mlada pesnikinja dobila je nagrade na konkursima – Izbor za najlepšu ljubavnu pesmu „Čedomir Kovačević“ i Četvrti medjunarodni festival poezije i kratke priče „Stanislav Preprek“.

U poeziji spomenutih autora imali smo prilike da uživamo mnogo puta na brojnim književnim večerima u organizaciji Književnog kluba „DIS“ iz Bačke Palanke.

Redakcija BAP Vesti čestita književnicima na ovom uspehu i želi im još mnogo napisanih stranica koje će krasiti police naše, ali i drugih biblioteka.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here