Бели лук као добар и лош комшија у башти

Долази пролеће и радови у башти, па сазнајте са којим културама треба садити бели лук и колико је он важан у башти

426
Фото: Pixabay

Бели лук је фантастична биљка. Не само да ћете имати повртну врсту за јело већ је одличан као заштита за већину биљних врста које узгајамо. Природни је биостимуланс који повећава имунитет биљака и принос, одликује се антибактеријским и антифунгицидним деловањем и штити биљке од напада штеточина.


Његов јаки мирис одбија већину штеточина, али се може користити и као средство за привлачење опрашивача. Изузетно је ефикасан у баштама, воћњацима, али и на већим површинама када се испоштују одређени захтеви.

Како поврће реагује?

Лиснате културе одлично реагују на његово присуство. Имају плитак корен који не смета развоју главица, не такмичи се за исте храњиве материје. Одаберите сорте зелене салате које формирају мање главице или их уопште не формирају, јер неће заузимати простор и блокирати светлост. Рукола и спанаћ ће одлично расти. Спанаћ ће спречити раст корова током зиме.

Купусњаче имају користи од белог лука. Он им побољшава укус, посебно брокуле, и штити од великог броја штеточина. Биљке су отпорније и мање долази до појаве обољења. Међутим, главице лука ће бити ситније.

Од давнина се сади заједно са шаргарепом или као предусев шаргарепе. Он чисти земљиште од већине штеточина корена. Посађени заједно међусобно се штите, али је одлична и садња на суседним гредицама или пољима. Лук чува шаргарепу од шаргарепине муве, а она њега од лукове муве. Одлично делује на целер и пастрнак који пате од напада коренских црва. У овом случају лук својим деловањем смањује бројност штеточина.

Одлично се показао и када су у питању кромпир и парадајз. Њих штити од појаве пламењаче, али и разних штеточина. Парадајз ће мање да нападају лисне ваши, беле мушице и гриње, а плодови ће бити укуснији. Главице лука ће бити крупније. Најбољи ефекат се постиже када се узгајају на удаљености од пола метра, на суседним гредицама, или у наизменичним пољима. Код кромпира ће својим мирисом деловати против кромпирове златице. Може да смањи напад и бројност. Исти ефекат ће имати и када је у питању патлиџан.

Цвекла неће одузимати хранива луку, а он ће је штити од гљивичних инфекција, одбијаће муву и пужеве. Без обзира о којим паприкама је реч, слатким или љутим, оне обожавају бели лук. Може се користити у плодореду, упоредо узгајати. Паприкама најбоље одговара примена препарата. Краставци су специфични и њихова реакција зависи од сорте или хибрида. У већини случајева тај учинак је позитиван.

Воће и лековито биље

Најбољи је као пратилац воћарских култура због антифунгалних особина, спречава појаву краставости на јабуци, смањује коврџавост листа брескве. Већину воћака штити од напада лисних ваши, гриња, мрава, пужева и других штетних инсеката. Својим мирисом тера зечеве и срне.

Изузетан је када су у питању јагоде, јер их штити од штеточина и од болести, посебно од ботритиса (трулежи). Међутим, проблем је што ће главице остати мале. Најбоље је да се узгаја пре јагода како би очистио земљиште.

Бобичастим културама, малини и купини одговара његово присуство. Смањује бројност инсеката, посебно мрава. Има особину да умањује раст малине. Тера лисне ваши и гриње од рибизле. Винова лоза ће бити заштићена од штеточина, а појава пламењаче ће бити спорија што вам даје времена да је заштитите. Главице ће бити мање. Одличан је посађен поред руже, јер је штити од штеточина и гљивичних обољења.

Од лековитог биља најбоље се слаже са камилицом, рутом, хајдучком травом, чубром, копром, естрагоном. Камилица и рута штите бели лук и побољшавају његов укус, а он њих штити од лисних ваши и других штеточина. Естрагон позитивно делује на крупноћу главица.

Посађен заједно са невеном даје „баштенску ограду“ која представља природну баријеру за већину штеточина и тако спречава њихово насељавање у унутрашњост баште. Невен га штити од лукове муве.

Ко не воли бели лук?

Многим биљкама одговара у пратећој садњи, али има и оних којима он не одговара. Све махунарке (грашак, пасуљ) не реагују добро на близину белог лука. Њих је потребно садити што даље, јер ће формирати мање цветова и род ће бити слабији. То се дешава због накупљања сумпора.

Црвени лук и козјак се обично саде поред белог лука. Пошто су сродници нападају их исте штеточине и оболевају од истих болести. Због тог разлога се не препоручује садња на суседним гредицама. Такође, потребно је поштовати плодоред и не садити припаднике породице лукова из године у годину на истој парцели или гредици.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here