„Док домаће фарме пропадају ми смо лане увезли 25.000 тона свињског меса“

Док се домаћа производња свињетине гаси, Србија је прошле године увезла 25.000 тона свињског меса

290
Фото: Canva

Свињарске фарме у Србији гасе се из дана у дан, а према неким незваничним проценама, „нестало“ их је око 30 одсто.


„Наша производња свиња одвија се на неких 200.000 фарми“ објаснио је Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство Привредне коморе Србије за Новости и додао:

„Вероватно су људи који имају газдинства престали да гаје свиње. Ипак, имамо и пример села у Јужном Банату, где су током новогодишњих празника продали више прасића него у Београду. Србија генерално не производи довољно свињског меса за сопствене потребе, па мора и да увози. Ту је и глобални проблем са афричком кугом свиња, која прави додатну муку сточарима. Нестао је и традиционални свињокољ, који је постојао осамдесетих и деведесетих година.“

„Месо домаћих фарми извезли смо у Црну Гору, Босну и Херцеговину и Северну Македонију“ – додао је Будимовић, и појаснио да је вредност увоза била око 54 милиона евра. Свињско месо на домаће тањире стигло је из Шпаније, Холандије, Белгије, Мађарске, Хрватске и Немачке.

Србија је прошле године увезла 25.000 тона свињског меса, а уз то смо из Немачке, Холандије и Белгије увезли и 200.000 прасића од 25 до 30 килограма, по цени од 50 до 60 евра.

Док домаћи сточари крпе крај са крајем, из Европе долази свињетина ниских цена. У ери раста трошкова сточне хране и све неизвесније надолазеће пролећне сетве, српски произвођачи ће, како ствари стоје, и даље стрепети за сопствену будућност.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here