Светске цене ђубрива падају – шта се очекује у првој половини године?

И даље се слабо продају јер пољопривредници избегавају излагати се високим трошковима док су цене њихових производа неизвесне

Фото: Getty images

Цене ђубрива падају у свету, а исто се догађа у Европи. На пример, у немачким увозним лукама од новембра 2021. године цене урее, калцијум амонијум нитрата (КАН) и фосфорног ђубрива су прошле турбуленције на тржишту и сада су скоро исте, пише Агрархојте.


Занимљиво је да су тамо за калијумова остале непромењене, али су пале на светском тржишту.

Азотна јефтинија, али не падају цене за калијум и фосфор

Цене азотних су падале и последњих десет дана куповина је ограничена, а мања је и цена природног гаса у Европи што је смањило трошкове производње. Тренд пада бележе и оне за фосфат у северној Африци, док су за диамонијум фосфат (ДАП) у Америци и Европи благо порасле. За поташу у Европи, која зависи од Русије и Белорусије, остале су високе, али су пале у САД јер су канадски произвођачи дали знатно јефтиније понуде за Средњи запад.

У Немачкој КАН кошта 585 евра по тони што је 30 евра мање него средином децембра и око 100 €/т мање него у новембру, што је најниже од новембра 2021. Цене урее средином јануара биле су 640 €/т, што је 130 евра мање него почетком децембра и 190 евра мање него почетком новембра. Раствор амонијум нитрат урее (АХЛ) пао је на мање од 590 €/т, скоро 70 евра мање него почетком децембра.

Немачки фармери за Корнкали (калијумово ђубриво премиум квалитета) тренутно морају да плате 580 евра по тони што је 10 евра више него на почетку децембра, али више и од новембра. Диамонијум фосфат ДАП коштао је 790 евра по тони. То је скоро 10 евра мање него у децембру и око 105 евра мање него почетком новембра.

Цена ће наставити да пада?

Блумбергов индекс цена ђубрива у Северној Америци је прошле недеље дошао на 673 долара (620,96 евра) за тону. То је најнижи ниво од јуна 2021.

„Пад трошкова могао би охрабрити пољопривреднике да поново почну примењивати више ђубрива, подстичући производњу, што ће помоћи да се смање трошкови хране за потрошаче који су такође погођени историјском инфлацијом“, рекао је Блумбергов аналитичар Алексис Максвел.

Али, она се глобално и даље слабије продају, јер пољопривредници избегавају излагати се високим трошковима док су цене њихових производа неизвесне.

Због ниже цене природног гаса, који је главна сировина за производњу азотних, очекује се и пад цена ђубрива у првој половини године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here