Ко треба да прими вакцину против грипа?

Неке превентивне мере су заборављене

Фото: Canva

Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић рекла је за РТС да је до сада 255.000 особа вакцинисано против грипа. Вакцинација може да се обави до краја марта, чак и у априлу, навела је она.


Грип је стигао раније него претходних година. Многи се ових дана жале на цурење носа, малаксалост или повишену температуру.

Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић рекла је за РТС да се сваке недеље прикупљају подаци о обољењима сличним грипу.

У прошлој недељи је забележено око 6.000 случајева, али између 6.000 и 7.000 нових случајева обољења која су слична грипу током праћења и надзора у сезони грипа, напомиње она.

Највећи број и највећа учесталост оболевања се региструје код деце до четири године, затим од 5 до 14, а онда и код осталог становништва.

Подсећа да је први случај грипа лабораторијски потврдила референтна лабораторија Торлака и до сада нема више других лабораторијски потврђених случајева, али зна се да је сезона грипа почела.

Према њеним речима, први регистровани оболео од грипа збринут је у болници.

„Саветујемо вакцинацију против грипа јер су потребне две до три недеље да се отпорност, одговор на саму вакцину развије, а тиме би се наша популација штитила од грипа“, указала је Јовановићева.

„Препоручујемо све индивидуалне превентивне мере које су можда мало заборављене – и даље у односу на особе код којих се јаве респираторни симптоми и када су то и чланови најближе породице или запослени с којима смо у окружењу – дистанца, ношење маски и уколико се јаве кијање и кашаљ морамо се лично придржавати тих мера како наше најближе не бисмо инфицирали“, наводи Јовановићева.

Колико је грађана примило вакцину против грипа

Најбоље је да се почетком јесени вакцинишемо против грипа.

„Ми смо ове године кренули на време, почетком октобра. Вакцинација може да се обави до краја марта, чак и у априлу. Током прошле године имали смо одређене случајеве потврђеног вируса грипа у марту, што је било мало другачије и није било неочекивано. Нисмо изгубили време. Препоручујемо да се оде до најближег дома здравља и да се обави вакцинација, да вакцинацију обавезно спроведу и вакцинишу се сва лица старија од шест месеци, а пре свега из медицинских разлога сва лица која имају хроничне болести, шећерну болест, хипертензију, нарочито особе старије од 65 година без обзира на то да ли имају нешто од регистрованих хроничних болести“, подвукла је Јовановићева.

Каже да је до сада 255.000 особа вакцинисано. На пункту Батута се такође спроводи вакцинација.

Наш задатак је да се као популација заштитимо од компликација, од смртних исхода, од хоспитализације и зато саветујемо вакцинацију, напоменула је др Јовановић.

Када се очекује најјачи талас грипа

Верица Јовановић каже да не може да се тачно предвиди када ће бити најјачи удар грипа, али у моменту када обољења слична грипу буду регистрована у већим бројевима – буде до 9.000 таквих случајева у једној недељи – онда можемо очекивати мало другачију динамику ширења вируса грипа који ће се пратити.

Према њеним речима, обично то буде крајем године, почетком јануара, али не можемо предвидети када ће интензитет бити најјачи.

Чувајмо се и вакцинишимо се, апеловала је др Јовановић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here