Četiri razloga zašto još niste dobili poziv za vakcinaciju

Pojedinci tvrde da su uredno zvali ili popunili upitnik na sajtu eUprave pre više od mesec dana ali još nisu dobili poziv

1507
Foto: Canva

Iako je u Srbiji vakcinisano skoro 20 odsto stanovništva i revakcinacija je uveliko u toku, i dalje postoje građani koji se pitaju „zašto mene još nisu zvali iako sam se redovno prijavio“.


Pojedinci tvrde da su uredno zvali ili popunili upitnik na sajtu eUprave pre više od mesec dana, dobili su čak i poruku o uspešnom prijavljivanju, ali ne i poziv za vakcinaciju. Neki od njih spadaju u rizične grupe, odnosno, imaju više od 65 godina, a još su bez zakazanog termina, navodi Blic.

U Institutu „Batut“ objasnili su da se obnavljanje spiskova prijavljenih obavlja automatski. Kako navode, to se radi „na osnovu unetih parametara prilikom prijave, definisanih prioriteta i dostupnosti vakcine, pa samim tim i selekcija ispitanika zavisi od toga“.

Kako dodaju, „imajući u vidu da su određene količine vakcina sukcesivno dostupne i kako organizacija vakcinacije zahteva velike logističke kapacitete, nije moguće u kratkom periodu sprovesti imunizaciju svih koji su iskazali zainteresovanost“. Ipak, naglašavaju da će se svi koji su izrazili zainteresovanost, vakcinisati u narednom periodu, ali ne mogu da preciziraju tačno kada.

Zbog svega navedenog može se zaključiti da postoji nekoliko razloga zašto možda još niste dobili pozivnicu za vakcinaciju.

Prvi razlog

Prvi potencijalni razlog mogao bi biti trenutni nedostatak vakcina.

„Sada ne želimo da dajemo prvu dozu, a da nismo obezbedili drugu dozu za sve“, rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Drugi razlog

Drugi razlog možda leži u tome što trenutno nema željenih vakcina. Na primer, ukoliko ste se prijavili za „Sputnjik V“, možda u ovom trenutku te vakcine nema dovoljno za sve.

Poznato je da su oni koji su odabrali da se vakcinišu isključivo „Fajzerom“ duže čekali. S druge strane, oni koji nisu bili „probirljivi“ kraće su čekali i najveći broj njih je vakcinisan cepivom kineskog proizvođača.

Treći razlog

Iz ovoga sledi da možda još uvek niste pozvani na vakcinaciju jer nema željenih vakcina u vašem mestu.

Distribucija i uslovi čuvanja se razlikuju od vakcine do vakcine. Tako, na primer, „Fajzerova“ vakcina zahteva da se čuva u posebnim zamrzivačima na temperaturi od -70 stepeni, što je za pojedine domove zdravlja u unutrašnjosti skoro neizvodljivo.

Četvrti razlog

Četvrti razlog je da jednostavno još niste došli na red, odnosno niste među prioritetima. Grupe koje imaju prednost su, između ostalog, stariji od 65 godina, zdravstveni radnici kao i zaposleni u vojsci i policiji. Ipak, dobra vest je da su pojedini punktovi otvoreni za vakcinaciju i bez zakazivanja, a cepivo mogu da prime i studenti.

Za sada ne postoji broj za proveru

Na pitanje „Blica“ da li građani preko nekog broja telefona ili mejla mogu da provere kada će biti pozvani na vakcinaciju, u „Batutu“ napominju da za sada ne postoji kontakt telefon ili mejl adresa za tu svrhu.

 

Ono što preporučuju jeste da oni koji nisu pozvani na vakcinaciju provere svoje prijave, odnosno podatke koje su naveli, i utvrde da li je kontakt telefon ispravno napisan, da li su bolesti od kojih boluju navedene i slično.


Pogledaj: Prvu dozu vakcine u opštini Bačka Palanka primilo više od 5000 građana

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here