Подигнута ромска застава испред Општине Бачка Паланка

Обележавање Светског дана Рома

Фото: БАП ВЕСТИ

Поводом обележавања Светског дана Рома, (08.04.) испред Општине Бачка Паланка уприличено је подизање ромске заставе, а догађају су присуствовале председница Удружења „Чараин“, Шећа Коломпар и координаторка за ромска питања Општине Бачка Паланка, Драгана Нинковић.


Драгана Нинковић, координаторка за ромска питања честитала је Ромима њихов дан.

„Желим свим Ромима из општине Бачка Паланка, као и из целог света да честитам Међународни дан Рома. Данас је њихов дан и тим поводом испред зграде Општине Бачка Паланка подигнута је и њихова застава и надам се да ће Роми у миру и срећи да обележе данашњи дан и све наредне дане које следе“, изјавила је Драгана Нинковић.

Председница Удружења „Чараин“, Шећа Коломпар истакла је да је подизање ромске заставе само једна у низу активности којом се обележава 8. април.

„Чланови Удружења „Чараин“ били су гости председника општине Бачка Паланка, Бранислава Шушнице поводом Светског дана Рома. Такође, као и претходних година и ове ће у Товаришеву, у ОШ „Милета Протић“ бити уприличена културна манифестација“, рекла је Шећа Коломпар.

Фото: БАП ВЕСТИ

Она додаје да локална самоуправа, заједно са многим удружењима, „о Ромима не мисли само када се обележава Светски дан Рома.“

„Бројне активности, бројни пројекти реализују се током целе године како би се побољшао положај Рома на територији општине Бачка Паланка. Свим тим активностима обухваћене су све области живота, али највише се бавимо образовањем, јер је образовање кључан фактор за излазак из зачараног круга сиромаштва“, додала је она.

Шећа истиче да је једна од важних активности и рад на очувању језика и културе, те да настава на ромском језику са елементима националне културе постоје у школама у Товаришеву и Силбашу, а да ће бити поново враћена у школу у Пивницама.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here