Danas se obeležava Međunarodni dan seoskih žena

Dan koji je posvećen ženama sa sela i kojim se skreće pažnja na nepovoljan položaj žena u ruralnim sredinama

139
Foto: bigstockphoto.com/ Goodluz

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je, povodom Međunarodnog dana seoskih žena, da seoske žene čuvaju kulturnu baštinu i doprinose razvoju sela.


„Danas obeležavamo dan posvećen ženama sa sela i želim da skrenem pažnju na nepovoljan položaj u kome se nalaze, u kome žive i rade žene u ruralnim sredinama, žene koje su nositeljke promena, one koje održavaju i razvijaju sela u Srbiji“, navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Ukazala je da danas, kao i svakog dana u godini, treba da slavimo sve žene na selu, jer one su te koje obavljaju sve one „nevidljive“ poslove kako bi poljoprivredna gazdinstva opstajala čak iako one nisu njihove vlasnice i one su te koje nas uče brojnim veštinama i umećima kako bi očuvale srpsku kulturnu baštinu.

Mihajlovićeva je istakla da žene na selu imaju nepovoljan socioekonomski položaj i da su od početka pandemije korona virusa dodatno marginalizovane time što je povećan obim neplaćenog kućnog rada i poslova staranja, što ih je dovelo u situaciju povećanog rizika od nasilja u porodici.

Ukazala je da, kao i u svim granama ekonomije, žene u poljoprivredi zauzimaju nepovoljniji položaj u poređenju sa muškarcima i navela da su žene vlasnice samo 12 odsto gazdinstava u Srbiji, iako svojim radom mnogo doprinose poljoprivrednoj proizvodnji, da dobijaju mnogo manje finansijske pomoći, da je više od polovine žena sa sela formalno nezaposleno, a čak 60 odsto njih nema pravo na penziju.

„Žene na selu su nedovoljno plaćene, opterećene su radom u dve smene – kako na poslu, tako i u domaćinstvu, a mnoge i pored svega toga nemaju osnovne uslove da brinu o svom zdravlju, niti imaju adekvatno socijalno osiguranje“, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je važno da usvajamo politike kojima će se uzeti u obzir potrebe i želje žena na selu i podstakla jedinice lokalne samouprave da koriste rodno odgovorno budžetiranje kao alat kojim će se osigurati ekonomska podrška za ona zanimanja kojima se tradicionalno žene na selu bave.

„Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost sa međunarodnim i domaćim partnerima puno radi na ekonomskom osnaživanju žena na selu, a posebno smo ponosni na inicijativu „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“ koju sprovodimo sa Etno Mrežom i NALED-om, tokom koje je zaposleno 886 žena sa sela, koje su do danas ostvarile čak 19.502 radna dana radeći na tradicionalnim rukotvorinama“, izjavila je Mihajlovićeva.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here