Moguće vanredno stanje, čeka se odluka Vučića

1742

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u danas, 15.3 će doneti odluku o uvođenju vanrednog stanja na delu teritorije ili u celoj Republici Srbiji, objavljeno je juče na portalu TV Pink.


Nakon najave da će biti razmatrana odluka o uvođenju vanrednog stanja, na instagram profilu predsednika Vučića, objavljen je video snimak dela njegove jučerašnje konferencije za novinare, povodom pandemije korona virusa.

– Ja sam ovde i donosiću ključne odluke, koje ćete videti u narednih nekoliko dana. Donosiću najteže odluke, kao što sam ih donosio u proteklih sedam godina. I kao što mi je lako i lepo da vodim narod i kada me primaju Putin, Merkel, Si Đinping i ostali, i kada učestvujem u dobijanju nagrada i ordenja, biću uz svoj narod i kada je najteže i kada se borimo sa ovakvom pošasti. Ovo za nas predstavlja najteži mogući izazov, izazov za ekonomiju, ali pre svega za živote ljudi. Zato vas pozivamo da budemo jedinstveni i ujedinjeni – navodi Vučić u snimku objavljenom na instagram nalogu @avucic.

https://www.instagram.com/p/B9uxf1ShX43/?utm_source=ig_embed

Prethodno je ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio od Vučića da preduzme sve neophodne mere za zaštitu stanovništva. Vulin je u vanrednim vestima TV Pink potvrdio da se Ministarstvo, na osnovu odredbe člana 88, stav 2 Zakona o odbrani, obratilo Vučiću i dostavilo mu procenu rizika i pretnji po bezbednost Srbije i njenih građana.

„Procena je da bi dalje širenje kovida 19 moglo značajno ugroziti zdravlje šire populacije stanovništva, a time dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Republici Srbiji, uključujući i funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede“, ukazao je Vulin.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Prema njegovim rečima, rizici i pretnje po bezbednost Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Republike.

Kako je dodao, predsednik Srbije je primio procenu Ministarstva odbrane i sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ustavna ovlašćenja i kako će staviti sve službe bezbednosti u funkciju očuvanja života i zdravlja svih građana Srbije.

Šta po Ustavu podrazumeva vanredno stanje možete pročitati ovde.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here