Пријављивање деце за 10.000 динара још данас до поноћи

Новац ће бити уплаћен на рачуне у периоду од 25. септембра до 1. октобра.

Фото: Getty images

Пријава деце до 16 година старости, као и оне рођене после 21. новембра 2006, за 10.000 динара, траје данас до поноћи, електронски на порталу Управе за трезор, на адреси idp.trezor.gov.rs.


Пријава је веома једноставна, а подносилац односно мајка, уноси број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој жели да јој буде уплаћен новац. Како би била што једноставнија, мајке не морају да уносе матичне бројеве деце, да не би случајно дошло до грешке приликом уноса података.

Систем, на основу матичног броја мајке, аутоматски вуче ЈМБГ деце, из надлежних регистара. Пријава ће бити могућа до 20. септембра 2023. године, а убрзо по завршетку пријаве ће се реализовати и исплата са којом ће се почети од 25. септембра.

Од пријављивања су изузети хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ и примаоци новчане социјалне помоћи, што значи да ће њима помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.

Ова помоћ може се добити за свако дете које је држављанин Србије, а које је рођено 21. новембра 2006. године или након тог датума. То значи да су обухваћена и она која сада имају 16 година, а која прошле године нису испуњавала услове за помоћ младима од 16 до 29 година, јер су имала мање од 16 година.

Када се пријављује тата?

Право на уплату новчане помоћи у износу од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.

Иначе, очекујемо да ће за ову меру подршке бити потребно око 11,9 милијарди динара, односно око 100 милиона евра (укупно око 1.190.000 деце).

– Ово је још једно испуњено обећање које смо дали и још један пример како се понаша јака и снажна држава, одговорна држава која брине за своје грађане, за своју децу, за породице и квалитет њиховог живота. Деца су наша будућност, наша нада, морамо што више да улажемо у њих и сматрамо да ће ово бити веома важна помоћ за мајке. На овај начин настављамо са исплатама једнократних помоћи за наше грађане. Подсетићу вас да смо прошле године у фебруару исплатили по 20.000 динара пензионерима, што је највеће једнократно давање до сада, док смо младима од 16 до 29 година током прошле године, у фебруару и јуну исплатили по 100 евра, а потом и у децембру по 5.000 динара – рекао је министар финансија Синиша Мали.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here