РХМЗ упозорава на обилне падавине и олујно невреме, МУП на могуће поплаве

"У зони јаких пљускова пашће од 20 до 30мм за кратко време"

Foto: Pixabay

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је данас упозорење на временске непогоде, праћене пљусковима, грмљавином, градом и јаким ветром, због чега је Министарство унутрашњих послова упозорило на ризик од поплава.


У упозорењу РХМЗ наводи се да су у западној и северној Србији већ данас поподне могуће “локалне интензивне непогоде”, а да ће у суботу услова за грмљавинске непгоде бити на истоку, југу и југозападу земље.

“У зони јаких пљускова пашће од 20 до 30мм за кратко време, локално и више, а олујни ветар ће бити јачи од 20 до 25 м/с”, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод.

На основу тог упозорења, а с обзиром на поплаве из претходног периода и засићеност тла водом, Сектор за ванредне ситуација МУП-а упутио је свим организационим јединицама, градоначелницима, председницима општина и командантима штабова за ванредне ситуације упозорење за предузимање превентивних мера за спречавање поплава.

“У циљу спремности за евентуално суочавање са ризиком од поплава и појаве бујичних поплава, указано је да се обезбеди могућност хитног реаговања, као и да се ставе у приправност надлежне комуналне службе и сви остали субјекти који су оспособљени за реаговање у оваквим ситуацијама”, саопштио је МУП.

МУП је затражио и да се у сарадњи са представницима водопривредних предузећа, надлежним инспекцијским и комуналним службама изврши процена тренутног стања заштитне инфраструктуре на рекама, са посебном пажњом на већ идентификоване критичне локације и на појаву нових критичних места.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here