Савети грађанима како да се понашају током олујног невремена

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова на свом сајту поставио је савете за грађане како да се понашају у случају временских непогода, међу којима су и олује и удари грома.


Истичу да опасност за време олуја прети од веома јаких ветрова, јаких и обилних падавина, удара грома и могућег града.

Истичу да постоје два корака помоћу којих можемо да проценимо и израчунамо колико је олуја удаљена.

Наиме, прво треба израчунати време између севања и грома у секундама, а онда то израчунато време поделити са три како би се добила удаљеност олује у километрима, преноси Данас.рс.

Фото: Дејан Нађ

„Ова удаљеност је индикативна јер се олује могу појавити веома брзо изнад ваше области. Предузмите све што је неопходно пре него што олуја захвати ваше подручје. Упамтите, сва поменута правила повећања сигурности могу само умањити ризик од потенцијалне штете и губитака. Атмосферска пражњења су опасна, непредвидива и сигурност никада није апсолутно загарантована“, наводи се на сајту Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Они су објаснили шта би грађани требало да раде уколико се током олује нађу у затвореном простору, на отвореном или у аутомобилу:

Ако сте у затвореном

Уколико се налазите за време олује у затвореном простору саветују да се обезбеде сви објекте који могу да одлете услед јаког ветра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане. Затим да се обезбеде прозори и спољна врата и затворе сва унутрашња врата. Треба, како наводе, избегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници.

Шта радити ако сте на отвореном

Када се током олује нађете на отвореном треба се склонити од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имати у виду да је сигурно растојање једнако висини структуре. Треба избегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Покушајте да пронађете заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, седите на земљу. Избегните стајање у близини зграда или аутомобила у које не можете да уђете као у заклон.

Уколико сте у шуми, заштитите се испод грана ниског дрвећа – никада немојте стајати испод високог дрвећа на отвореном простору. Избегавајте границу између шуме и отвореног простора, боље је да уђите у шуму. Избегавајте отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места. Не прелазите преко воде, не пливајте, немојте држати кишобран или друге металне проводне предмете у рукама (штапове за голф, штапове за пецање и слично). Избегавајте да будете у близини металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично, немојте стајати усправно, чучните или се макар сагните, не додирујући земљу рукама, а ако сте у групи држите растојање од пет метара између себе.

Уколико се нађете у аутомобилу за време јаке олује

Уколико се нађете у аутомобилу прво треба зауставити возило поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил. Треба остати у возилу са упаљеним позиционим светлима док не прође олуја. Из Сектора за ванредне ситуације саветују да се затворе прозори и да се не додирују метални предмети у аутомобилу. Савет је и да се избегавају поплављени путеви.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here