Вучић издао наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије

У Зубином Потоку, Косовској Митровици, Звечану и Лепосавићу, општинама на северу КиМ, данас су се огласиле сирене

Фото: РТВ

Председник Србије Александар Вучић издао је данас наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен, сазнаје Танјуг.


Председник и врховни командант Александар Вучић потписао је наредбу о подизању борбене готовости јединица Војске Србије на највиши ниво, и наредио им хитан покрет у правцу административне линије са Косовом и Метохијом.

Узбуна у све четири општине на северу КиМ, грађани спречили КПС да заузме зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу

У Зубином Потоку, Косовској Митровици, Звечану и Лепосавићу, општинама на северу КиМ, данас су се огласиле сирене, а око зграде општине у Зубином Потоку и Звечану окупили су се грађани.

Мања окупљања су и у Лепосавићу. Око зграда општина је тренутно косовска полиција.

Косовска полиција покушала је да уђе у зграду општине Зубин Поток, али их је народ у томе спречио, рекао је за Танјуг Милија Бишевац из Грађанске иницијативе „Зубин Поток“.

На лицу места су косовска полиција и Еулекс.

Сирене су се огласиле и у Косовској Митровици, а како наводи извештач Танјуга, разлог није познат.

Испред зграде привременог органа општине Косовска Митровица окупила се мала група грађана.

Градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири, који је на изборима 23. априла освојио 197 гласова, заклетву је положио јуче у селу Чабра, градоначелник Звечана љир Пеци у већински албанском селу Бољетин.

Своју заклетву је положио и градоначелник Лепосавића Љуљзим Хетеми, у локалној канцеларији у насељу Шаљска Бистрица.

Сва три градоначелника су положили заклетву на албанском језику, а приликом обраћања медијима рекли су да ће радити у интересу свих заједница.

Градоначелник северног дела Косовске Митровице Ерден Атић заклетву је положио 19. маја, а на изборима је освојио 553 гласа.

Косовска Полиција: Омогућавамо градоначелницима право на рад у општинама

Пошто су се у четири општине на северу КиМ данас огласиле сирене за узбуну а забринути грађани окупили око зграда општина и спречили да у њих упадну косовски полицајци, косовска полиција саопштила је да помаже новоизабраним градоначелницима да остваре право на рад у званичним општинским зградама.

У саопштењу полиције, наводи се да у складу са законским и уставним овлашћењима, полиција предузима мере обезбеђења, одржавања реда и јавне безбедности.

Косовска полиција данас по службеној дужности помаже градоначелницима северних општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток да остваре право на рад у објектима званичника наведених општина, наводи се у саопштењу.

Нови градоначелници Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића јуче су положили свечане заклетве након што је то 19. маја први урадио градоначелник за северну Косовску Митровицу Ерден Атић.

Они су изабрани на изборима које су Срби бојкотовали.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here