Цена бензина абнормално скочила, Немци љути на Путина

Новинарка из Берлина о последицама рата у Украјини

584
Фото: Pexels

Јелена Хелц, новинарка из Берлина, открила је која је тренутна ситуација у Берлину поводом рата који се одвија у Украјини. Новинарка је истакла да је према берлинским медијима 400 миграната пристигло у Берлин, мада да се очекује много већи број у наредном периоду.


– Осећа се на сваком кораку, најновија вест са берлинских медија је да је 400 избеглица пристигло у Берлин. То је прва група тек, а још ће да долазе. Свуда се скупљају, пакети помоћи, ћебад, пелене… Просто та атмосфера солидарности према обичним људима који су највеће жртве рата је свуда, на страну то када се смркне малтене све јавне институције су обојене у боје украјинске заставе – рекла је новинарка.

Навела је да су цене бензина скочиле, али самим тим и цене намирница.

– Цена бензина је скочила прво јутро, а самим тим скачу и цене намирница. Страх од последица је веома присутан и велики. Коментарише се међу људима, да Путин то никако није смео да уради, завио је свет у црно, да је то човек чији се потези не могу предвидети и то је отприлике масовно стање и влада међу већином. Људи су веома забринути, али не бих рекла баш и уплашени. Била сам на протестима, али нико није могао да ми одговори на питање, шта ће се десити даље. Рекла бих као стање шока – рекла је новинарка.

Новинарка је открила које вести износе немачки медији.

– Оно што је евидентно, немачки медији тврде да Русија попушта у снази, да је Путин веровао да ће много брже и лакше освојити Кијев, али да до тога не долази. Збрајају авионе, тенкове, оружије где се види да је Украјина далеко слабија, али напомињу да им сви помажу. Цитирам „верују да ће Украјинци који бране своју државу и своје домове успети да се извуку, ако Путин ускоро не освоји Кијев да може доћи врло лако до преокрета, јер ће њега то психички доста ослабити и то је нешто на шта није рачунао“. Наводе се велике бројке изгубљених живота руских војника. Тако да је доста навијачка атмосфера, усудила бих се рећи – навела је новинарка.

Додала је да нико не зна одговор на то како је све ескалирало.

– Нико не зна одговор на то. Чињеница је да се све ово дешава у тренутку након што је отишла Ангела Меркел. Многи медији примећују да је она држала те конце у рукама. Канцелар Шолц је направио тај заокрет у рекордно брзом року, али нико не коментарише како и зашто – рекла је новинарка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here