Неколико руских медија хаковано, други блокирани због извештавања о рату у Украјини

"Зауставите ово лудило"

103
Фото: Canva free images

Портали неколико руских медија у понедељак су хаковани и на њихове насловне стране је постављена порука којом се осуђује инвазија Русије на Украјину, док су друге блокирале руске власти због извештавања о том рату, преносе агенције Бета и АП. 


Хакерским нападом су погођени државна новинска агенција ТАСС, прорежимски лист Известија и бројни други медији, а поруку су потписали група хакера Анонимус и „равнодушни новинари у Русији“.

„Поштовани грађани, позивамо вас да зауставите ово лудило, не шаљите синове и мужеве да умру. За неколико година живећемо као у Северној Кореји. Шта је од тога за нас? Да (председник Владимир) Путин уђе у уџбенике историје? То није наш рат, хајде да га зауставимо”, писало је у поруци на хакованим сајтовима.

Приступ већини хакованих сајтова обновљен је у року од сат времена од напада. Агенција ТАСС је саопштила да су у поруци хакера биле “информације које немају никакве везе са стварношћу“.

Руско регулаторно тело за медије Роскомнадзор блокирало је јуче неколико руских и украјинских медија због њиховог извештавања о инвазији на Украјину.

Руски часопис Њу тајмс, који је отворено критиковао Кремљ, блокиран је због изношења детаља о руским војним жртвама у Украјини које руско министарство одбране није обелоданило.

Због инвазије на Украјину, од четвртка се широм Русије одржавају протести, а око милион људи је потписало онлајн петицију тражећи прекид рата.

Власт масовно хапси демонстранте, а ограничила је и приступ друштвеним мрежама и запретила затварањем независних информативних портала.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here