ЕУ и САД: Рат у Украјини ће трајати бар до краја године, а вероватно и много дуже

200
Фото: Pixabay

Запад је решен да упути још много веће испоруке и тешког наоружања Кијеву јер се спрема на дужи рат у Украјини, оцењују званичници и медији у ЕУ и САД.


Рат ће, оцењује се, трајати бар до краја године, а вероватно и много дуже.

То је потврдила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, док је амерички државни секретар Ентони Блинкен европским савезницима пренео сазнања Вашингтона да све војне и обавештајне процене говоре да ће се рат између украјинских и руских снага заоштрити и наставити без изгледа да се захуктале војне машинерије зауставе у неко догледно време.

Урсула фон дер Лајен је поручила грађанима ЕУ да се морају припремити на то да ће рат у Украјини трајати „можда чак и годинама“ и затражила да се Кијеву што пре испоручи што више оружја, док је немачки министар правосуђа Марко Бушман одбацио замерке да ЕУ постаје страна у рату јер испоручује и тешко наоружање властима у Кијеву.

Амерички државни секретар Блинкен и саветник за националну безбедност Џејк Саливен су, пренела је тв мрежа ЦНН, позивајући се на изворе Стејт департмента, у суштини и од европских савезника добили потврду за америчку процену да војни сукоб у Украјини не може да се оконча у неко догледно време.

Начелник америчког Здруженог генералштаба генерал Марк Мајли је у Одбору за војна питања Сената изнео процене Пентагона да ће рат у Украјини „бити дуготрајан, не знам баш да ли деценију, али свакако више година“.

Црне слутње око рата у Европи видно забрињавају и друге делове света, посебно Азију, јер је тај сукоб изазвао нестабилност светских размера.

Па тако Кина одбија да осуди руску „војну операцију“ у Украјини, јер сматра да је Москва оправдано забринута због ширења НАТО, иако Пекинг подржава суверенитет држава, а у хонгконшком дневнику „Саут чајна морнинг пост“ је освануо коментар у којем су на удару Америка и НАТО.

„Запад коначно сноси срамоту да није очувао мир у Европи“, пише овај лист.

Угледни индијски стручњак за међународне односе и геополитику М.К.Бадракумар сматра да Блинкен и амерички званичници „нису истражили дипломатске путеве с Русијом као могући мост за окончање украјинског рата, па у таквим околностима, савршено јасно, мировни преговори Москве и Кијева не могу да напредују“.

Бадракумар закључује да је „велико питање да ли Бајденова влада жели да се тај сукоб оконча и мир постигне кроз преговове“ и наглашава да „одговор изгледа гласи: не, јер чињенички САД доливају ватру на тај сукоб“.

Штавише, указује Бадракумар, Бајден је управо одобрио додатну војну помоћ Кијеву од 800 милиона долара, која укључује тешко наоружање и ласерски вођене ракете и дронове, тако да је Украјини од краја фебруара укупно додељена војна подршка од две милијарде и 600 милиона долара, док Бајден очекује да Конгрес прихвати његов захтев да се Кијеву у целини одобри војна помоћ од шест и по милијарди долара.

Американци и Британци су такође саопштили да ће поново њихови војни стручњаци обучавати украјинске војнике.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је на заседању шефова дипломатија НАТО ових дана изјавио да су „атлантски савезници досад обучили на десетине хиљада украјинских војника“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here