Милиони људи после земљотреса у Турској и Сирији без дома, више од 45.000 мртвих

Много је оних који живе на улицама, испред рушевина зграда у којима су некада живели

Фото: Printscreen/BBC

Тринаести је дан од земљотреса у Турској и Сирији, а милиони људи остали су без својих домова. Много је оних који живе на улицама, испред рушевина зграда у којима су некада живели.


У десет региона у Турској послато је готово 400 хиљада шатора, ћебад, храна, тимови за психолошку подршку.

У масовним гробницама сахрањују се жртве. Број жртава разорног потреса у две земље премашио је 45.000. У Сирији је највећи број жртава на северозападу земље. Настојања да се помогне становништву ометају сукоби владиних снага и побуњеника.

Иако су наде да ће се у рушевинама пронаћи још преживелих, чуда су и даље могућа. Јуче, дванаестог дана од земљотреса пронађени су преживели.

Из рушевина зграде у турској покрајини Хатај, мушкарац је спасен чак 278 сати после разорног земљотреса. Спасилачке екипе које су дошле из читавог света напуштају Турску.

Јуче се вратио и српски спасилачки тим. Током осам дана спасили су три особе, али и пронашли 23 настрадале. У мисији подршка им је био и пас Зиги. Дочек српских спасилаца уприличен је у Палати Србија.

Влада Србије је усвојила Закључак о сагласности да се Републици Турској и Сиријској Арапској Републици упути хуманитарна помоћ у медицинској опреми, лековима, роби и новцу, као и сагласност за образовње оперативног тима за координацију те помоћи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here