Нови скок цена нафте и гаса због ситуације у Украјини

Цена гаса у Европи узлетела је јутрос за 35 одсто

Фото: Pixabay

Цене нафте су порасле јутрос за више од 4 одсто на вести да је Русија покренула војну акцију у Украјини.


Цена европске нафте Брент је порасла за 4,69 одсто на 101,93 долара по барелу, прешавши ниво од 100 долара први пут од 2014. године, а америчка сирова нафте WТИ је узлетела за 4,73 одсто на 96,46 долара по барелу, јавља ЦНБЦ.

Спот цена злата, које се традиционално сматра сигурним уточиштем, попела се за 1,82 процената о према последњим рсположивим подацима износи 1.942,26 долара за унцу.

Цена гаса у Европи узлетела је јутрос за 35 одсто премашивши ниво од 1.400 долара за 1.000 кубних метара, показују подаци са лондонској берзе ИЦЕ.

Гас за испоруку у марту уговаран је на холандском ТТФ чворишту по цени од 1.414,5 долара за хиљаду кубика, што је 120 евра по МWх, извештава Тас с.

Истовремено, Ројтерс јавља да је проток природног гаса кроз гасовод Јамал-Европа ка Пољској преполовљен данас, и да се за сада не зна да ли је смањење протока повезано са развојем ситуације у Украјини, где је Русија покренула, како је саопштено, специјалну војну операцију.

Украјина је друга велика транзитна рута за извоз руског гаса у Европу, додаје британска агенција и напомиње да је руска државна гасна компанија Гаспром одбила захтев за коментаром.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here