Погођено хемијско постројење у Северодоњецку, Американци шаљу оружје

Сједињене Државе најавиле да ће Украјини послати и милијарде финансијске помоћи

230
Фото: Pixabay

Деведесет осми дан рата у Украјини. Руске снаге контролишу већи део источног града Северодоњецка. Од почетка рата из Украјине избегло готово седам милиона људи. Настрадало више од 4.100 цивила, међу којима 264 деце, саопштава УН.


Плутајуће мине које је Украјина поставила у Црном мору су једна од најгорих препрека транспорту жита из Одесе, упозорио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу. У интервјуу за новинску агенцију Анадолија, Чавушоглу је потврдио да су „мине које је поставила Украјина у Одеској области једна од препрека за сигуран транспорт житарица“, преноси Тас.

– Други разлог су санкције за руске бродове – њихово осигурање, као и немогућност да буду опслужени у међународним лукама – навео је Чавушоглу и предочио да постоје озбиљни нерешени проблеми између Москве и Kијева по том питању.

– Украјина не жели да руски бродови уђу у Одесу, док Русија не жели да други бродови користе овај коридор за испоруке оружја Украјини. Обе стране траже поверење и гаранције – рекао је Чавушоглу и подсетио да је Украјина обећала да ће за „недељу или две“ да очисти море од мина како би испоруке поново биле безбедне.

Шеф турске дипломатије указао је да је неопходно створити механизам између Русије и Украјине за решавање овог проблема. Анкара предлаже да се механизам успостави у оквиру УН и спремна је да учествују у томе.

Вежбе руских нуклеарних снага, користи се балистички систем „јарс“

Руске нуклеарне снаге одржавају вежбе у покрајини Иваново, североисточно од Москве, пренеo је у Интерфакс наводе руског Министарства одбране.

Око 1.000 војника учествује у интензивним маневрима користећи преко 100 возила, укључујући лансере интерконтиненталних балистичких пројектила „јарс“, истиче се у објави Министарства.

Бајден: САД шаљу ракетне системе Украјини

Сједињене Америчке Државе ће Украјини обезбедити напредније ракетне системе и муницију, изјавио је председник Сједињених Држава у својој колумни у Њујорк тајмсу .

Њихов циљ је, како је рекао, једноставан: „САД желе демократску, независну, суверену и просперитетну Украјину са средствима за одвраћање и одбрану од даље агресије“.

– Ми ћемо Украјинцима обезбедити боље ракетне системе и муницију која ће им омогућити да прецизније погађају кључне циљеве на украјинском ратишту – рекао је Бајден. Поред тога, Вашингтон ће наставити да снабдева Украјину савременим наоружањем, укључујући противтенковске ракете „џавелин“, противваздушне ракете „стингер“, моћну артиљерију и ракетне системе високе прецизности, радаре, беспилотне летелице; хеликоптере Ми-17; муницију.

Сједињене Државе ће Украјини послати и милијарде финансијске помоћи, чији трансфер је одобрио Конгрес. Поред тога, Бајден је уверио да ће наставити да сарађује са својим савезницима и партнерима на санкцијама Русији.

– Радићемо са нашим савезницима и партнерима на превазилажењу глобалне кризе са храном, која је погоршана руском агресијом. И помоћи ћемо нашим европским савезницима и другим земљама да смање зависност од руских фосилних горива и убрзају нашу транзицију ка будућности чисте енергије – рекао је.

Амерички председник је приметио да преговори Украјине и Русије нису зашли у ћорсокак због чињенице да је Украјина окренула леђа дипломатији.

„Они су у ћорсокаку јер Русија наставља да води рат како би преузела контролу над што већим делом Украјине. Сједињене Државе ће наставити да раде на јачању Украјине и подржавају њене напоре за постизање окончања сукоба преговорима“, наводи се у саопштењу. . Бајден је такође приметио да сада САД не виде никакве знаке да Русија намерава да употреби нуклеарно оружје у Украјини.

– Док је руска реторика о звецкању нуклеарном сабљом понекад сама по себи опасна и крајње неодговорна. Да будем јасан: било каква употреба нуклеарног оружја у овом сукобу у било ком обиму била би потпуно неприхватљива за нас, као и за остатак света , а за собом би имале страшне последице – рекао је он.

Раније је Џо Бајден рекао да Вашингтон неће слати ракетне системе који би „могли да стигну до руске територије“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here