Русија смањује активност око Кијева, Украјина нуди неутралност уз безбедносне гаранције

Напредак у преговорима

204
Извор: EPA(TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H), преузето са rtv.rs

Тридесет четврти дан рата у Украјини донео је нову рунду преговора Кијева и Москве и то у Истанбулу. У међувремену, борбе се настављају. Гранатирање у Дњепропетровској области и Николајеву. Власти Маријупоља апелују на евакуацију преосталих мештана. Володимир Зеленски позвао западне земље да уведу нафтни ембарго за Русију.


Чавушоглу: Рат мора да се оконча

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је да је дошло до највећег напретка у досадашњем току преговора. Рат мора да се оконча, поручио је Чавушоглу. (Ројтерс)

Москва: Драстично смањујемо војну активност око Кијева и Чернигова

Министарство одбране Русије одлучило је да радикално смањи борбена дејства на кијевском и черниговском правцу, изјавио је заменик министра одбране Александар Фомин.

Он је рекао да је таква одлука донета због чињенице да преговори о припреми споразума о неутралности и ненуклеарном статусу Украјине, као и о давању безбедносних гаранција Украјини, прелазе на практичну раван и узимајући у обзир принципе о којима је разговарано током данашњег састанка делегација Русије и Украјине у Истанбулу, преноси РИА Новости.

Фомин је навео да је Министарство одбране Руске Федерације у циљу повећања међусобног поверења и стварања неопходних услова за даље преговоре и постизање крајњег циља – потписивања наведеног споразума, одлучило да се радикално смањи војна активност на кијевском и черниговском правцу. (Танјуг/Риа Новости)

Медински: Предочићемо Путину предлоге Кијева

Шеф делегације Москве Владимир Медински изјавио је да су разговори у Истанбулу били конструктивни, те да ће предлози украјинске стране бити размотрени и предочени председнику Владимиру Путину, преноси Ројтерс.

Истиче да би састанак Путина и Зеленског био могућ једино уколико министарства спољних послова одштампају договор. (Ројтерс)

Делегација Кијева: Неутралност у замену за безбедносне гаранције, 15-годишње консултације о Криму

Украјина је предложила усвајање неутралног статуса у замену за безбедносне гаранције, што значи да се неће придруживати војним савезима и да неће бити страних војних база на њеној територији, рекао је у Истанбулу представник Кијева Давид Аракхами, преноси Ројтерс.

Додаје да би Израел, Пољска, Канада и Турска могли да буду међу земљама које ће гарантовати украјинску безбедности у новом систему.

„Уколико систем безбедносних гаранција буде функционисао, Украјина ће пристати на неутралан статус“, рекао је украјински преговарач.

Украјина је предложила и период од 15 година за консултације са Русијом о статусу Крима, рекао је Арахами након завршетка данашњих преговора у Истанбулу.

Ипак, напомиње да би о условима споразума са Русијом било неопходно одржати референдум. Истиче да је за било какав финалан договор неопходно да буде постигнут потпуни прекид ватре широм украјинске територије.

Према његовим речима, све ово представљено је руској страни и сада се чека одговор. Додаје и да је остварен довољан напредак за састанак двојице председника. (Ројтерс)

Завршени преговори у Истанбулу

Преговори делегација Кијева и Москве у палати Долмабахче у Истанбулу су завршени, саопштила је украјинска амбасада у Турској, а преноси Ројтерс.

Разговори су трајали око четири сата, са паузама. Још није познато да ли ће се преговори наставити и сутра.

Руски преговарач Владимир Медински претходно је изјавио да очекује да ће након завршетка разговора бити издато саопштење.

Ово су били први директни разговори две стране у последње две недеље. Делегације Кијева и Москве су у претходном периоду разговарале онлајн. (Ројтерс)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here