Сахрана краљице Елизабете данас уз више од 500 званичника

На "сахрани века" очекује се милион људи

170

ЛОНДОН – Сахрана британске краљице Елизабете Друге биће одржана данас уз присуство више од 500 званичника, а догађај, који медији називају „сахраном века“, за лондонску полицију биће логистички и безбедносни изазов највишег нивоа.


На државној сахрани се очекује више од 500 шефова држава или влада, укључујући и краљеве, краљице, шеике, султане и јапанског цара. Биће то један од највећих и најсложенијих догађаја на британском тлу од Другог светског рата, а амерички председник Џозеф Бајден је на врху листе државника који долазе из целог света.

Овај скуп високих званичника представљаће логистички и безбедносни изазов највишег нивоа, саопштила је лондонска полиција.

Предвиђено је да ковчег са телом краљице буде у згради парламента у Вестминстерској дворани до данас у 10,45 по локалном времену, а да се затим пренесе у Вестминстерску опатију, која се налази у непосредној близини, у пратњи краља Чарлса Трећег и старијих чланова краљевске породице.

Опело почиње у 11 часова по локалном времену и траје један сат, а завршава се са два минута ћутања.

Осим кантерберијског надбискупа Џастина Велбија, очекује се да ће одломке из Библије прочитати и британска премијерка Елизабет Трас, а на опелу ће бити и представници других верских конфесија.

Ковчег са телом краљице ће после службе у опатији бити превезен лафетом Краљевске морнарице, кроз Лондон, у пратњи породице до Велингтоновог лука, пролазећи успут поред Бакингемске палате.

Поворка ће стићи у 15 часова до замка Виндзор, где ће се обавити служба и сахрана, а опело у Виндзору почеће око 16 часова.

Крај опела је уједно и крај јавног дела сахране Елизабете, њен ковчег ће бити положен у Капелу светог Ђорђа, гробницу њеног оца краља Џорџа Петог, поред мужа принца Филипа, око 19.30 по локалном времену без присуства јавности.

Елизабетино последње путовање – од Вестминстера до Виндзора

Принц Џорџ (9) и принцеза Шарлот (7), деца принца Вилијама и принцезе Кејт, биће међу више од 2.000 гостију на сахрани краљице Елизабете Друге у Вестминстерској опатији, која почиње данас у 12.00 сати (11.00 по локалном).

Џорџ и његова сестра биће део поворке краљевске породице и пратиће ковчег док улази у цркву, пренео је „BBC“.

Пре сахране, црквено звоно ће се оглашавати на сваки минут у трајању од 96 минута, колико је живела Елизабета.

Пред крај службе, биће одсвиран британски Посмртни марш око 12.55 сати, а онда ће нација у тишини стајати два минута.

Светски лидери и познате личности окупиће се у цркви из 13. века у 12.00 часова, а краљевска пратња ће водити погребну поворку иза Елизабетиног ковчега.

У погребној поворци, Вилијам и Кејт ће ићи испред Џорџа и Шарлот, а после њих ће ићи њихови стриц и стрина, војвода и војвоткиња од Сасекса, Хари и Меган, као и остали чланови краљевске породице.

Треће дете Вилијама и Кејта, Луис (4), неће присуствовати сахрани.

Врата Вестминстерске опатије ће се отворити у 9.00 сати, три сата пре почетка церемоније.

Специјална државна кочија ће носити њен ковчег, а вући ће га 98 морнара ратне морнарице по традицији која датира од сахране краљице Викторије.

Више од 4.000 припадника војске ће пратити ковчег, који ће ићи споро кроз централне улице Лондона.

„Сахрана века“ ће трајати до вечерњих часова, пошто ће полагање тела у дворцу Виндзор бити обављено на приватном опелу у 20.30 сати, а водиће га виндзорски ђакон.

Краљичино последње почивалиште биће породична капела краља Џорџа Шестог, где су сахрањени њена мајка и отац, и где се чува пепео њене сестре, принцезе Маргарет.

Када је принц Филип умро, привремено је положен у краљевску капелу Свети Ђорђе у Виндзору, али ће сада бити премештен у капелу где ће његови посмртни остаци бити положени поред Елизабете.

Из Вестминстерске опатије кажу да ће ово бити прва сахрана једног монарха још од 18. века, иако је у тој опатији недавно било више сахрана брачних партнера монарха.

„BBC“ додаје да ће музика на сахрани бити у духу и по укусу краљице.

Свираће се композиције Ралфа Вона Вилијамса, Себастијана Баха и Едварда Елгара.

Бајден: Краљица Елизабета Друга ме је подсећала на мајку

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да га је британска краљица Елизабета II подсећала на његову мајку.

„Имала је тај поглед, као: „да ли си добро? Могу ли нешто да учиним за тебе? Шта ти треба? И онда такође „постарај се да урадиш оно што треба да урадиш“, рекао је он, пренео је Би-Би-Си.

Према његовим речима, ради се о достојанственом опхођењу према људима, што је управо начин на који је краљица комуницирала.

Бајден је то изјавио пре него што је отишао у Бакингемску палату, где су се он и прва дама Џил Бајден придружили другим светским лидерима и званицама на пријему који је приредио британски краљ Чарлс Трећи.

Председник САД истакао је претходно да је краљица Елизабета била хумана, часна и посвећена служби, уписавши се у књигу жалости након што јој је претходно одао пошту у Вестминстер холу, пренео је Ројтерс.

„Саосећамо са народом Енглеске и народом Велике Британије“, рекао је Бајден након што се уписао у књигу жалости.

Он је истакао да је Велика Британија имала среће што је имала краљицу Елизабету Другу 70 година, као и сви остали.

Рекао је да је тешио краљичиног наследника, британског краља Чарлса, да ће краљица бити са њим на сваком кораку, сваког минута, сваког тренутка.

Председник САД одао је претходно пошту британској краљици Елизабети II, појавивши се на балкону у Вестминстер холу док је колона људи пролазила поред ковчега покојног британског монарха.

Бајден се, у пратњи супруге Џил и амбасадорке САД у Британији Џејн Д. Хартли, прекрстио и током посете накратко ставио руку на срце.

Бајден је један од многобројних државника и чланова краљевских породица из целе Европе, Азије, Африке и Северне и Јужне Америке који ће присуствовати данашњој сахрани британске краљице.

„Њено наслеђе ће се појавити на страницама британске историје и у причи о нашем свету“, истакао је он у поруци после вести о краљичиној смрти.

Бајден је био један од 14 америчких председника током 70-годишње владавине британске краљице Елизабете и она их је упознала све осим Линдона Џонсона, почевши од Харија Трумана 1951. када је још била принцеза.

Камила: Краљица Елизабета обликовала сопствену улогу

Британска краљица супруга, Камила, изјавила је да је краљица Елизабета Друга успела да обликује сопствену улогу у свету којим доминирају мушкарци.

Краљица Елизабета Друга биће део наших живота заувек, истакла је Камила у телевизијском обраћању на Би-Би-Си-ју, подсећајући да је краљица ступила на престо када није било ниједне жене председнице, нити премијерке у свету, што је чинило њен положај тежим и јединственим. Камила се присетила и, како је навела, предивних плавих очију краљице Елизабете Друге и њеног незаборавног осмеха.

Краљица супруга је истакла да је Елизабета имала јасну границу између јавних дужности и приватног живота, и да су њени летњи одмори у Балморалу у Шкотској били моменти за опуштање.

Камила је поменула и страст Елизабете према коњским тркама. Краљица супруга се подсетила и дана свог венчања, 9. априла 2005, када је обула ципеле различитих висина штикли, а краљица Елизабета то приметила и рекла да јој је жао због тога.

Би-Би-Си је емитовао Камилино обраћање мало пре националног минута ћутања за краљицу Елизабету II.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here