Свет се опрашта од краљице Елизабете II

Топови у Хајд парку огласиће се 96 пута

142

ЛОНДОН – Дан након смрти краљице Елизабете II (96), Уједињено Краљевство је у жалости, заставе широм земље су спуштене на пола копља, грађани се опраштају од вољене краљице, а њен син, нови британски краљ Чарлс Трећи (73) обратиће се нацији данас први пут у том својству.


Он је сада постао лидер не само у Уједињеном Краљевству, већ и у 14 других држава Комонвелта, укључујући Аустралију и Канаду. Постао је шеф британских оружаних снага, а биће и на челу других служби.

Британски краљ Чарлс III и његова супруга Камила преноћили су у замку Балморал, у којем је краљица Елизабета преминула, али данас путују у Лондон, где ће нови краљ у Бакингемској палати примити нову премијерку Елизабет Трас.

Британска влада је данас званично прогласила почетак периода националне жалости за краљицом Елизабетом II, објавивши националне смернице за жалост, преноси Ројтерс.

У документу, који садржи упутства о истицању застава, информације о путовању и другим пословним и јавним службама, наводи се да ће жалост трајати до краја дана државне сахране.

Британска влада је саопштила да не постоји обавеза отказивања или одлагања манифестација и спортских догађаја, нити затварања објеката за забаву у том периоду, уз напомену да је то у надлежности појединачних организација.

Бакингемска палата саопштила је данас да ће период краљевске жалости након смрти Елизабете II трајати од сада, па до седмог дана након сахране британске краљице, а заставе у краљевским резиденцијама биће у том периоду на пола копља, преноси Ројтерс.

„Након смрти њеног величанства краљице, жеља његовог величанства краља је да се период краљевске жалости поштује од сада до седам дана након сахране краљице“, наводи се у саопштењу Бакингемске палате.

Званично није још саопштено када ће сахрана краљице бити одржана, али се верује да ће то бити око 11 дана након њене смрти, наводи Ројтерс.

Монархија има разрађени план како би требало да изгледају наредни дани до краљичине сахране у Вестминстерској опатији у Лондону. Краљица (96) је умрла у свом дворцу Балморал на северу Шкотске, а њено тело мора бити враћено у Лондон.
Краљ Чарлс ће се састати данас с војводом од Норфолка, који је задужен за краљичину сахрану, како би одобрио распоред за наредне дане, преносе британски медији. Предвиђено је да се британски парламент окупи у подне како би посланици одали почаст краљици. Такође у подне, звона ће звонити у знак почасти краљици у Вестминстерској опатији, катедрали Светог Павла и замку Виндзор.

Британија у националној жалости

Британска влада данас ће потврдити дужину трајања националне жалости, а вероватно ће бити проглашено 12 дана жалости, од данас до дана након краљичине сахране, који ће вероватно бити одређен за нерадан дан. Све британске заставе спуштене су на пола копља.

Топови у лондонском „Хајд парку“ и на другим локацијама огласиће се данас 96 пута, једном за сваку годину краљичиног живота. Краљ Чарлс ће се вероватно обратити јавности преко телевизије и одаће почаст преминулој краљици.

У катедрали Св. Павла у центру Лондона премијерка и министри ће присуствовати јавној служби у част Елизабете II.

Током сутрашњег дана службено ће Ћарлс III бити проглашен краљем, а парламент ће му положити заклетву и изразити саучешће, а предвиђено је да нови краљ прими након тога председницу владе и главне министре, наводе британски медији.

У недељу је предвиђено да ковчег са телом краљице Елизабете стигне у дворац Холируд, службену резиденцију монарха у Шкотској. Управе Шкотске, Велса и Северне Ирске проглашавају долазак новог монарха.

У понеђељак 12. септембра предвиђено је да се састану два дома парламента у Лондону како би одали почаст краљици, а нови краљ одлази из Лондона у Шкотску, Велс и Северну Ирску.

Дан касније планирано је да ковчег са телом краљице стигне у Лондон а затим и у Бакингемску палату.

За среду је предвиђена церемонија кроз центар Лондона, када ће се ковчег преместити из Бакингемске палате у Вестминстер, где ће бити четири или пет дана, како би људи, 23 сата дневно, могли да одају почаст преминулој краљици.
Очекује се да ће их доћи стотине хиљада људи, као и да ће и краљевска породица одати почаст Елизабети II.

Датум државне сахране у Вестминстерској опатији у Лондону је највероватније понедељак, 19. септембар, када се очекује долазак делегација из целог света. Након обреда краљица ће бити приватно сахрањена у капелици краља Џорџа VI у дворцу Виндзор, а ковчег са телом њеног супруга принца Филипа, који је преминуо прошле године, биће тамо премештен како би почивао уз њу, наводе британски медији.

Свет се опрашта од Елизабете II

Светски лидери такође се опраштају од монарха који је 70 година био на британском трону, а многе знаменитости широм света, попут Ајфеловог торња, у краљичину част, ноћас су биле у мраку.

Хиљаде Британаца окупило се ноћас пред Бакингемском палатом у центру Лондона, остављајући цвеће и поруке на огради званичне резиденције, а грађани су се окупили и испред Виндзора.

Цркве у Енглеској данас ће звонити у како би обележиле смрт краљице.

Слично је било и испред краљичиног дома у замку у Виндзору. Портрети Елизабете II постављени су на билбордима у централном делу Лондона и градској финансијској четврти, као и преко Атлантика на Тајмс скверу у Њујорку.

Испред британског генералног конзулата у Њујорку положено је цвеће.

У Вашингтону је америчка застава спуштена на пола копља, а почаст преминулој британској краљици Елизабети II одали су и грађани Берлина, где је положено цвеће испред Британске амбасаде, док је у Венецији британска национална химна „Боже чувај краљицу“, свирана испред Фестивалских зграда.

Председник Русије Владимир Путин упутио је саучешће Британији поводом смрти краљице Елизабете II, која је преминула у 96. години, јавиле су руске новинске агенције.

У поруци Чарлсу III, новом британском краљу, Путин је рекао да краљица са правом ужива љубав и поштовање својих поданика, као и ауторитет на светској сцени, пренео је Ројтерс.

„Желим вам храброст и снагу пред овим тешким, ненадокнадивим губитком. Могу ли да вас замолим да пренесете искрено саучешће и подршку члановима краљевске породице и целом народу Велике Британије“, истакао је председник Русије.

Папа Фрања је саопштио да је дубоко ожалошћен због смрти краљице Елизабете II и упутио изразе саучешћа њеној породици и наследнику, краљу Чарлсу.

„Придружујем се свима који жале због њеног одласка и молим се за вечни мир покојне Краљице. Прикључујем се и свима који одају почаст њеном животу испуњеном неуморним служењем добробити нације и Комонвелта“, написао је папа у телеграму упућеном краљу Чарлсу, преноси Ројтерс.

Саучешће су упутили шпански краљ Фелипе, холандски краљ Вилем-Александер, Бела кућа, премијер Канаде Џастин Тридо, председник Француске Макрон…

Председник САД Џозеф Бајден и прва дама Џил Бајден навели су у саопштењу да је у свету сталних промена, британска краљица Елизабета II била стално присутна и извор утехе и поноса за генерације Британаца, укључујући многе који никада нису имали сазнање о својој земљи без ње.

Бивши председник САД Доналд Трамп назвао је покојну краљицу Елизабету великом женом, која никада није грешила.

„Ко би могао бити већи од ње? И она је то радила тако дуго, тако добро и никада није погрешила“, рекао је Трамп за ГБ Њуз.

„Са великом тугом сам сазнала за смрт њеног величанства краљице Елизабете II. Она је била шеф државе са најдужим стажом на свету и једна од најугледнијих личности широм света. Изражавам саучешће краљевској породици и Британцима“, поручила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Немачки канцелар Олаф Шолц поручио је да је краљица Елизабета II била узор и инспирација милионима, такође и у Немачкој.

„Њена посвећеност немачко-британском помирењу након ужаса Другог светског рата остаће незаборављена. Недостајаће нам, као и њен дивни смисао за хумор“, навео је Шолц.

Канадски премијер казао је да је вест о смрти краљице донела велику тугу.

Она је била стално присутна у нашим животима и остаће заувек важан део историје наше земље, навео је Тридо.

„Њено Величанство је више од 70 година оличавало континуитет и јединство британске нације. Сећам је се као пријатеља Француске, љубазне и срдачне краљице која је оставила трајан траг и утисак на своју земљу и век у којем је живела, навео је Макрон.

Саучешће је упутио и председник Европског савета Шарл Мишел. „Наше су мисли с краљевском породицом и свима онима који жале за краљицом Елизабетом II у Уједињеном Краљевству и широм света. Једном прозвана Елизабета Постојана, својом службом и преданошћу увек нам је показивала важност трајних вредности у модерном свету“, казао је Шарл Мишел.

Украјински председник Володимир Зеленски такође се огласио.

„С дубоком тугом смо сазнали за смрт њеног величанства Краљице Елизабете II. У име народа, изражавамо искрено саучешће краљевској породици, целом Уједињеном Краљевству и Комонвелту због овог непоправљивог губитка. Наше мисли и молитве су с вама“, навео је он.

Бивши британски премијер Тони Блер изјавио је да је Британија изгубила не само монарха, већ и матријарха нације.

„Изгубили смо не само нашег монарха, већ и матријарха наше нације, фигуру која је више од било које друге окупила нашу земљу, држала нас у контакту с нашом бољом природом, персонификовала све оно због чега смо поносни што смо Британци“, рекао је Блер.

Бивши британски премијер Борис Џонсон изјавио је да је земља осетила дубок и лични осећај губитка због смрти британске краљице Елизабете II.

„Изгледала је тако ванвремена и тако дивна да се бојим да смо поверовали, попут деце, да ће она заувек трајати“, навео је Џонсон, пренео је Ројтерс.

Као најдуговечнији и шеф државе који је најдуже владао Великом Британијом, краљица Елизабета II била је цењена због своје милости, достојанства и посвећености широм света, рекао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Она је била охрабрујуће присуство током деценија великих промена, укључујући деколонизацију Африке и Азије и еволуције Комонвелта, навео је Гутереш, пренео је Ројтерс.

Си: Смрт краљице Елизабете велики губитак за Британију

Кинески председник Си Ђинпинг упутио је саучешће британској краљевској породици поводом смрти краљице Елизабете Друге.

Он је у данашњем саопштењу навео и да је краљица Елизабета била први британски монарх који је посетио Кину, што је учинила 1986, преноси АП.

„Њена смрт је велики губитак за британски народ“, поручио је кинески председник.

У саопштењу се додаје да је Кина спремна да настави да ради са краљем Чарлсом III како би унапредили билатералне односе у корист две земље и њихових народа.

Кинески премијер Ли Кећијанг такође је упутио изразе саучешћа британској премијерки Елизабет Трас.

Краљичина смрт догодила се у тренутку појачаних тензија између Британије и Кине око питања људских права, трговине и гушења слободе говора и политичке опозиције у бившој британској колонији Хонгконг којим управља Пекинг, наводи АП.

Додик упутио телеграм саучешћа краљевској породици

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је искрено саучешће краљевској породици Уједињеног Краљевства, владама и грађанима свих земаља Комонвелта поводом смрти Њеног краљевског величанства краљице Елизабете Друге.

„Ово је тужан дан не само за чланове породице, већ и крај једне епохе коју је обележила својим примером пожртвованог монарха са више од 70 година службе свом народу. Краљица Елизабета Друга оставила је неизбрисив траг у историји Европе и света“, поучио је Додик.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here