У новом земљотресу код Малатије у Турској погинула једна особа, повређено 69

Срушено је 29 зграда

Фото: Canva

У данашњем земљотресу код турског града Малатије погинула је једна особа, а 69 је повређено, саопштио је директор турске Агенције за управљање катастрофама (АФАД) Јунус Сезер. Истовремено срушено је 29 зграда, изјавили су турски званичници.


ЦНН Турк је уживо извештавао како је спасилачки тим извадио из рушевина једног мушкарца у провинцији Малатија.

Нешто касније приказано је спасавање женске особе, за коју су навели да му је кћерка, из исте зграде.

„Акције спасавања се интензивирају у пет објеката. Суочавамо се са накнадним потресим на скоро свака три минута. Грађанима смо саветовали да се склоне од раније оштећених објеката, јер се руше“, рекао је Сезер, пренео је лист „Хуријет“.

Директор Управе турског одељења за катастрофе и ванредне ситуације (АФАД) Јунус Сезер рекао је на конференцији за новинаре да су спасилачки тимови упућени у пет зграда.

Земљотрес јачине 5,6 степени погодио је округ Јешиљурт код града Малатије.

Потрес се осетио у Кахраманмарашу, Адијаману, Елазигу и околним покрајинама.

АФАД је саопштио да има уништених зграда.

Турска Агенција за управљање катастрофама (АФАД) је саопштила да је земљотрес јачине 5,6 степени погодио покрајину Малатију, додајући да је епицентар био на дубини од 6,9 километара у округу Јесиљурт, пренео је ТАСС.

У региону су се догодила четири нова земљотреса током протекле три недеље, као и 45 накнадних потреса јачине између пет и шест степени, рекао је генерални директор управе за земљотресе и смањење ризика АФАД-а Орхан Татар.

Турску су 6. фебруара погодила два разорна земљотреса у којима је, рачунајући и суседну Сирију, погинуло више од 50.000 људи. Турска агенција за управљање катастрофама (АФАД) саопштила је да је 9.470 накнадних потреса погодило регион погођен земљотресом.

„Очекујемо да ће накнадни потреси трајати најмање две године“, рекао је генерални директор АФАД, Орхан Татар, на конференцији за медије у Анкари.

Против више од 600 људи у овој земљи покренуте су истраге јер се сматра да су одговорни за непрописно изграђене објекте, што је додатно допринело њиховом урушавању.

Турски министар правде недавно је рекао да су 184 особе задржане у притвору, а да су међу њима извођачи и власници или управници зграда.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here