Топлотни таласи и појаве „медикејна“: Какво време током јесени очекује Балкан и Европу?

Метеоролози AccuWeather-a објавили су дугорочну прогнозу за јесен

Фото: https://www.accuweather.com

Већи део Европе овог лета се борио с рекордним врућинама, сушом без преседана и дивљим пожарима који су утицали на све аспекте живота. Метеоролози AccuWeather-a објавили су дугорочну прогнозу за јесен, а како кажу, прелаз с лета на јесен можда неће бити приметан многим Европљанима, с топлим, готово сувим условима кроз барем део сезоне.


Очекује се да ће се неки од најразличитијих временских услова јесење сезоне догађати над југоисточним деловима европског континента, укључујући Грчку и остатак Балкана.

Метеоролог који годинама прогнозира време широм Европе Тајлер Ројс очекује да ће током ране јесени бити неколико топлотних таласа пре него што дођу промене у временском обрасцу.

Метеоролози кажу да ће велики знак у овом делу Европе бити како необично топле воде Средоземног мора утичу на олујне системе који прелазе ову зону.

Пуне импликације о томе шта ће медитеранске воде, које су топлије од осталих, значити за временске прилике у овом делу Европе тек треба да буду утврђене. Међутим, прогностичари размишљају о једној могућности.

„Ова би подручја могла забележити пораст падавина до друге половине сезоне. Ако се настави изнадпросечно топло време, а температура воде остане висока, могу се повећати шансе да се касније током сезоне формира медикејн“, каже Ројс.

Израз „медикејн“ („medicane“) комбинација је речи „Mediteran и „hurricane“ и односи се на нетропску олују која се храни топлим водама Средоземног мора. Како је појаснио, медикејн може да произведе јаке ветрове и јаку кишу.

„Овај сценарио, буде ли се одвијао, могао би бити једина нада овог дела Европе за било какво олакшање од упорне суше. Ако се овај сценарио не одвије, суша у јужној Француској, Италији и на Балкану потрајаће до дуго у јесен“, закључио је Ројс.

Летња топлина полако ће попуштати свој стисак у Европи

Западна Европа претрпела је један од најинтензивнијих јунских топлотних таласа досад, а врућина се додатно појачала како је стизао јул.

У срцу лета од Португала до Француске и Уједињеног Краљевства забележене су рекордне температуре, пише AccuWeather.

Ројс очекује да ће топлији услови од нормалних и даље бити тренд широм западне и средње Европе током великог дела јесењих месеци.

„Уопштено, сезона ће бити топла и биће то спор прелаз према нормалним температурама“, рекао је Ројс.

Очекује се да ће се доминантно подручје високог притиска, које је довело до екстремних топлотних таласа овог лета, задржати током барем првог дела јесени.

То значи да ће температуре бити у просеку један до два степена Целзијуса изнад нормалних нивоа у већем делу западне и средње Европе.

Лондон, који је 19. јула забележио историјску температуру од 40 степени Целзијуса, у септембру обично има температуре од 16 до 21 степен.

Како јесен одмиче, температуре током новембра у главном граду Енглеске у просеку падају на око 10 степени.

Даље према југу, у Паризу се температуре обично крећу од 21 до 23 степена пре него што драстично падну током октобра и новембра.

Мадрид обично јесен започиње с око 27 степени, пре него што максималне температуре падну на 10 до 15 степени у другом делу јесени.

Ројс каже да ће ова, али и многа друга места у Еуропи температуре у границама нормале досећи тек у новембру.

Екстремна суша и опасност од шумских пожара

Метеоролози AccuWeather кажу да изгледи за раширене падавине, које би спречиле сушу у регијама које су њом највише погођене, нису обећавајући.

Време суше ће бити уобичајено у зони од Пиренејског полуострва до Француске, Италије, па чак и на северу до јужних делова Уједињеног Краљевства, кажу прогностичари.

„Ово би могла бити најгора суша за јужну Енглеску, Француску и Немачку у деценијама“, рекао је Ројс.

У петак 12. августа британска влада прогласила је службену сушу у деловима Енглеске након недељу дана врућине.

Ројс је приметио да су та подручја Енглеске претрпела најсушнији јул икада, а подаци датирају из 1935. године.

Дуготрајна суша наставиће да ствара проблеме у погледу снабдевања храном и водом, као и с превозом робе широм Европе због знатно ниских водостаја река. Пољопривреда ће такође претрпети тежак ударац.

Усред најгоре суше у 70 година слив реке По у Италији могао би да се „претвори у пустињу“, а очекује се да ће се суша наставити ове јесени, према Ројсу.

И шумски пожари већ су месецима проблем на овом подручју, а метеоролози очекују да ће континуирана суша у септембру и октобру продужити ову опасност.

Сезона шумских пожара, која обично јењава у септембру и почетком октобра на југу, вероватно ће се наставити и током јесени, објаснио је виши метеоролог Алан Реперт.

Подручја која ће бити поштеђена повећаног ризика од пожара биће мало на целом континенту, нарочито у рану јесен, али, како је истакла метеоролошкиња Алиса Смитмајер, постоји једна регија која би могла имати мањи ризик од шумских пожара.

„У балтичким земљама пало је више падавина у протеклих неколико месеци него у већем делу остатка Европе. Што се тиче шумских пожара, у поређењу с остатком континента, то је подручје пуно сигурније“, рекла је Смитмајер.

Олује у другој половини јесени на северу

Прогностичари кажу да ће бити потребно времена да се олује прошире северним делом Европе као резултат снажног подручја високог притиска за које се очекује да ће се задржати ​​током првог дела сезоне.

Док би суша могла остати на подручју Лондона и Оксфорда у Енглеској, у другом делу јесени у остатку Уједињеног Краљевства могуће су учесталије олује, као и у деловима Ирске и Норвешке.

Та подручја ће бити погођена чешћим кишама, а температуре би могле пасти на ниво ниже од просека.

„Сви хладни удари током друге половине јесени биће више на северу, где ће олује бити чешће у касној сезони“, рекао је Ројс, додајући да би се до краја новембра олујни, хладни узорак могао проширити на Енглеску и Балтик.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here