Ђоковић рекордних 378 недеља најбољи на свету

Нико и никад као Ђоковић

Фото: Printscreen/instagram/djokernole

Српски тенисер Новак Ђоковић започео је данас 378. недељу на првом месту АТП листе и тако постао апсолутни рекордер у обе конкуренције. До сада је рекорд држала легендарна Немица Штефи Граф са 377 недеља.


На апсолутној листи трећа је Мартина Навратилова са 322, а следећа је Серена Вилијамс која је провела 319 недеља као прва тенисерка света.

Пето место заузима Швајцарац Роџер Федерер са 310, шести је Пит Сампрас са 286, следе Иван Лендл са 270 и Џими Конорс са 268, док је Американка Крис Еверт провела 260 недеља на челу.

Швајцаркиња Мартина Хингис и Шпанац Рафаел Надал су по 209 недеља били најбољи на свету.

Новак је пре две године већ оборио рекорд Роџера Федерера (310) у мушком синглу, али је наставио да помера границе у „белом спорту“.

До овог успеха српски ас би дошао и раније, да у периоду од 23. марта до 23. августа није дошло до „замрзавања“ АТП ранкинга током прекида сезоне због пандемије коронавируса.

Такође, не треба заборавити ни забране наступа у Аустралији и Америци прошле године, те чињенице да на Вимблдону није могао да брани бодове.

Ђоковић је најбољи тенисер света први пут постао 4. јула 2011. године, након освајања првог, од седам на теренима Ол-Ингланд клуба.

Ово му је, иначе, седми мандат на челу каравана, а највећи број узастопних седмица на тој позицији имао је од јула 2014. до новембра 2016. године (122).

„Треба да се прича и о позицији број један, не само о слемовима. Не може свако да освоји слем, али бити број један на свету у толиком низу је нешто што је, по мени, најзахтевније. У том контексту ми је драго што сам се вратио на челну позицију. С обзиром да сам оборио рекорд за најдужи број један и даље ми годи што сам ту. То је велики циљ, али не толико велики као што је некад био. Драго ми је што је то дошло као последица освајања највећих турнира“, рекао је Ђоковић недавно.

Што се тиче Штефи Граф, она је у у 11 наврата била на врху ВТА листе.

У првом мандату од августа 1987. до марта 1991. највише (186 седмица). Последњи пут најбоља је била у марту 1997. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here