Шта нуди тржиште некретнина у Војводини?

Фото: Pexels

Успешно решавање стамбеног питања једна је од најважнијих финансијских и животних одлука за већину домаћинстава. Ако сте у потрази за некретнином за живот у Војводини – сада је време да пазарите. Наиме, стручњаци тврде да цене кућа и станова неће наставити са растом због комплетне финансијске ситуације. Али, неће доћи ни до њиховог пада.


Поврх тога, слабљење привредног раста, пораст каматних стопа и висока инфлација засигурно ће у многоме утицати на смањивање потражње за некретнинама. То са собом повлачи и успоравање понуда непокретности, због чега ће бити све мање пројеката у наредној, 2024. години.

Просечна цена квадрата стана у Новом Саду

Према извештају Републичког геодетског завода (РГЗ) за трећи квартал 2022, продаја станова Нови Сад скочила је за 2,9% у односу на исти период прошле године. При том је просечна цена станова у староградњи, по подацима РГЗ, износила 1.745, док је просек у новоградњи 1.592 евра. Прошле године у истом периоду просечна цена у староградњи била је 1.366 евра, а у новоградњи 1.421 евра.

Тако за гарсоњеру од 26 метара квадратних на периферији града треба издвојити 34.200 евра, док је за луксузно намештен пентхаус са базеном од 230 квадрата смештеном на Булевару Европе потребно избројати 711.000 евра.

Понуда некретнина

Како то обично бива, у најмногољуднијем војвођанском граду и његовој околини је и највећа понуда станова, кућа и плацева. За њим иду Сомбор, Панчево, Зрењанин, Апатин и Суботица, док је у Бачкој Паланци понуда некретнина нешто сиромашнија. Најјефтинија бачкопаланачка кућа од 151 квадрата, по процени продавца, кошта 31.930 евра, а за грађевинско земљиште стамбене површине 478 квадрата тражи се 360.000 евра.

Куће

Мали огласи за продају некретнина у Војводини не мањкају са понудама. Али, чини се да су цене које продавци за своја четири зида траже понекад нереалне. Тако на пример за недовршену кућу која се налази на 182 м2 у центру Бегеча, а у коју је неопходно додатно улагање, власник продаје за 61.800 евра, док се две куће на плацу од 524 м2 у Чворку близу Сомбора, где је једна кућа за рушење са планом за градњу а друга недовршена, цени да вреде 60.000 евра.
Свакако у огласима се могу наћи и куће у много бољем стању. Кућа од 120 квадрата без улагања близу центра Сомбора кошта 95.000 евра, што је нешто мање од 800 евра по квадрату.

Станови

Куповина или издавање станова Нови Сад и околина, односно у Војводини, боља је солуција од штедње новца у банци. И поред масовне изградње стамбених зграда у граду и околини, невероватно је да је понуда станова мала у односу на потражњу. Без обзира што је цена квадратног метра отишла у небо, и даље могу да се нађу повољни станови. Тако има продаваца који своју некретнину нуде за „тепсију рибе“. Разлози за то су махом:

  • Удаљеност некретнине од већих градова
  • Староградња (велика додатна улагања)
  • Хитна продаја из одређених разлога које има продавац
  • Уговарање продаје пре почетка градње
  • Нерегулисан власнички однос

Плацеви

Уколико је ваш план да стамбени објекат изградите од нуле, сигурно сте у потрази за плацем. Цена плацева наравно осцилира у зависноти од квадратуре и локације, као и од степена урбанизације. Другим речима, што је плац ближи центру друштевних и привредних активности његова вредност је већа. На пример, земљиште у централним или индустријским деловима је у већини великих градовима кудикамо вредније од оног на периферији. Разлог за то је близина радних места и привредних активности. Тако, рецимо, у предграђу Апатина може да се купи грађевински плац од око седам ари за 7.000 евра. Како се наводи у огласу, плац се налази у мирном и тихом месту, али је без струје и гаса. Плац од 118 ари који се налази крај бачкопаланачког пута а води се као пољопривредно земљиште с могућношчу пренамене кошта 366.567 евра.

Статистика не показује ништа, а открива све.

Када се у обзир узме статистика, стручњаци из области некретнина су сагласни око једног – не треба одлагати куповину стана. Међутим, чињеница је да иста та статистика открива све, а ништа не показује. Она нам може дати пресек стања генералног кретања тржишта некретнина, мада то не подразумева да су добијени подаци довољни да без стручне помоћни или савета уђемо у поступак продаје или куповине стана. Стога, пре него што кренете у потрагу, обавезно се посаветујте са агентом за продају некретнина јер ће вам они обезбедити најбољу цену спрам вашег буџета и захтева.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here