Скела која спаја Срем и Бачку

Два региона скела је на Дунаву повезивала од давнина

Фото: РТВ

Срем и Бачку западно од Новог Сада мостови нису никад повезали, али упркос томе људи су ипак нашли начин, захваљујући скели, која их свакодневно превози са обале Дунава код Баноштора на другу страну обале код Бегеча у Бачкој.


Скела “Јоле” многима је у овом делу ако не једини, онда најекономичнији начин да пређу на другу страну дунавске обале. Свакодневно се превозе путници како због посла, а неретко овај вид превоза се користи и из туристичких разлога, кажу.

Два региона скела је на Дунаву повезивала од давнина. А овај вид превоза је оживео поново током бомбардовања 1999. Тако да скела на овом делу Дунава саобраћа 22. Године. Свакодневно ради од 7 ујутру до 7 увече, а превоз како кажу скелеџије у многоме зависи од ћуди реке и временских услова.

Скела може да превезе 6 возила. Цена превоза за комби возила је 700 динара, за аутомобиле 500, за бицикле 100 динара, док се путници превозе за свега 50 динара.

Скела је носивости 14 тона, а годишње како објашњавају овдашње скелеџије превезе око 10 000 возила. Током радног дана не стаје се , запослени се труде да путници што мање чекају и брже пређу на другу страну. Током летњих месеци ради 12 сати, а током јесени и зиме од 7 ујутру до 5 послеподне.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here