Država će ove godine povećati subvencije za kupovinu traktora?

243
Foto: Canva

Prema rečima predsednika, do sada je subvencionisana nabavka 2.600, a postoji težnja da se taj broj u narednim godinama poveća 20.000 novih traktora, jer „želimo da motivišemo ljude da ostanu na selu“.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država ove godine dodatno ulagati u obnavljanje poljoprivredne mehanizacije na selu i povećati subvencije za kupovinu traktora, prenose Večernje novosti.

Da podnesu zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora, poljoprivrednici su mogli sa produženim rokom do 29. maja prošle godine. Podsticaji su se ostvarivali za nabavku novog traktora snage motora do 60kW (80, 46 KS) i to u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjena za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednosti, odnosno povraćaj je 65 odsto za lica koja žive u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

 

Obnova glavne mehanizacije za ostanak na selu

Prema rečima predsednika, do sada je subvencionisana nabavka 2.600, a postoji težnja da se taj broj u narednim godinama poveća na 20.000 novih traktora, jer „želimo da motivišemo ljude da ostanu na selu“.

Podsetimo i da je veliko negodovanje zainteresovanih poljoprivrednika širom Srbije izazvala vest da u okviru novog IPARD poziva – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, neće biti uključena i nabavka novog traktora.

Procenjuje se da u našoj zemlji nema više od 420.000 ovih mašina, a više od 65 odsto je ušlo u čak četvrtu deceniju. Obnovljeno tek nekih pet odsto, a najveći broj uzet je zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede, ali i iz evropskih fondova za pristupnu pomoć – IPARD.


Pogledaj: Srbija nekada izvozila, a sada uvozi desetine hiljada tona svinjskog mesa godišnje

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here