Rekordan rast novozaraženih korona virusom u svetu

57
Getty Images

Broj zaraženih korona virusom u svetu prešao je 18 miliona i došao do brojke 18.033.990, pokazuju najnoviji podaci objavljeni na sajtu Worldometers.


Prvi milion zabeležen je 2. aprila, što znači da je bilo potrebno da prođe bar dva meseca da bi se došlo do te brojke. Danas se broj zaraženih za četiri dana poveća za million – 16 miliona registrovano je 29. jula, 15 miliona 25. jula…

U SAD je broj smrtnih slučajeva u petak porastao za najmanje 1.453, što je najveći dnevni rast od 27. maja, prenosi agencija Rojters. Od Кovida-19 ukupno je preminulo više od 153.000 Amerikanaca.

Meksiko je sada treća zemlja u svetu po broju preminulih od Кovida-19, posle Sjedinjenih Država i Brazila, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins, a prenosi AP. Zdravstveni zvaničnici u Meksiku u petak su prijavili 688 novih smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj žrtava porastao na 46.688, više nego u Velikoj Britaniji.

U Кini je u međuvremenu registrovan pad novozaraženih od 50 odsto, što je mogući nagoveštaj da se stabilizuje situacija u najnovijem velikom žarištu u severozapadnom regionu Šinđangu. Međutim, broj zaraženih i dalje naglo raste u Hong Кongu, gde je u subotu zabeleženo 100 novih slučajeva korona virusa. Zvaničnici su ponovo uveli restrikcije za restorane i obavezno nošenje maski.

 

U Tokiju je u subotu, treći dan zaredom, zabeležen rekordan broj slučajeva korona virusa. Japan je u petak registrovao rekordan dnevni rast – 1.579 novozaraženih.

Vlasti u Južnoj Кoreji, uhapsile su lidera verske sekte koja se povezuje sa više od 5.200 slučajeva zaraze od ukupno 14.336 u toj zemlji. On je odbacio optužbe da je krio pripadnike sekte i skrivao broj okupljenih da bi izbegao restriktivne mere.

Vijetnam je zabeležio peti smrtni slučaj, dva dana nakon što je u toj zemlji preminula prva osoba od korone, a vlasti pokušavaju da suzbiju novo širenje virusa posle 99 dana bez lokalnog prenošenja zaraze.

U Indiji je registrovan najveći rast novozaraženih – 57.118 za 24 sata. Broj obolelih u toj zemlji približava se 1,7 miliona.

U Francuskoj, putnici iz 16 država gde se širi virus, moraju da budu testirani po dolasku na aerodrome ili u luke.

Hiljade ljudi u Berlinu, u Nemačkoj, protestovale su protiv mera uvedenih da bi se suzbilo širenje korona virusa, poručujući da se time krše ljudska prava i slobode. Na protestima, na kojima se prema proceni policije okupilo 17 hiljada ljudi, učestovali su libertarijanci, aktivisti protiv vakcina, kao i manji broj pripadnika ekstremne desnice. Nakon početnog uspeha Nemačke u suzbijanju pandemije, broj zaraženih ponovo raste.

Podsećamo, u Srbiji je po poslednjem izveštaju, za 24 sata, od Кovida-19 preminulo devetoro pacijenata, zaraženo je još 330 osoba, a ukupan broj slučajeva korona virusa je 25.882.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here