Петковић: Куртијеви специјалци буквално окупирали северну Косовску Митровицу, држали људе у гету

Рекао је да су маскирани припадници косовске специјалне полиције током ноћи из јужног дела Косовске Митровице ушли у северни део града са више од 30 оклопних возила и наоружани дугим цевима.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је током ноћи у северном делу Косовске Митровице трајало „право ратно и опсадно стање“ због како је рекао упада „Куртијевих специјалаца“.


Петковић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да су маскирани припадници косовске специјалне полиције током ноћи из јужног дела Косовске Митровице ушли у северни део града са више од 30 оклопних возила и наоружани дугим цевима.

„Целе ноћи су малтретирали северну Митровицу, покушали су неколико хапшења у Бошњачкој махали. Патролирали су све време и поставили пунктове по ободима града где су до голе коже претресали људе, ударали их пушкама, псовали. Ова ноћ је била прави пакао за грађане северне Митровице“, рекао је Петковић.

Он је потврдио да је јуче ухапшен Немања Влашковић из Лепосавића кога приштинске власти сумњиче за наводни напад на албанску новинарску екипу. „Реч је о још једној лажи, ухапсили су потпуно невиног момка“, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију. Он је рекао да је од јутрос ситуација у северном делу Косовске Митровице „мирнија“ али и да је тамо и даље присутан „велики број специјалаца са дугим цевима“.

„РОСУ полиција има чак и у цивилу, користе аутомобиле са српским регистарским таблицама и крећу се по целом северу Косова и Метохије тражећи Србе које хоће да ухапсе“, рекао је Петковић. Оптужио је косовског премијера Аљбина да „све време провоцира и жели да изазове сукобе и рат“. „Уместо да деескалира ситуацију, Курти иде у нове нападе с намером да изазове рат и сукобе на северу Косова и Метохије. То ради сваког дана и заиста је крајње време да неко коначно уразуми Куртија јер жели да запали не само север Косова. Реч је о балканском пироману јер жели рат на целом простору Заапдноиг Балкану“, оценио је директор владине Канцеларије.

Најавио је да ће данас председник Србије Александар Вучић разговарати са америчким и европским званичницима о дешавањима на северу Косова и Метохије. „Чинимо све у нашој моћи да сачувамо мир али ово одавно не зависи од нас. Све је у Куртију и његовој лудој глави и једностраним потезима којима жели да запали цео регион“, рекао је Петковић. Додао је да ће „у наредним данима“ Срби са севера Косова и Метохије донети декларацију о даљем поступању.

„Још једном молим међународну заједницу да уразуми Куртија, да заустави насилне акције док то има смисла. Све ово траје предуго. Ако то не стане немамо о чему више да причамо“, рекао је Петковић. Упитан за наставак дијалога, Петковић је рекао да не види како је то могуће „у оваквим околностима кад Курти напада Србе и жели да изазове рат и нове сукобе“.

„Дијалог подразумева разговоре о нормализацији односа а ово што имамо од стране Куртија је поптуно ненормално и све супротно од дијалога“, рекао је Петковић и додао да ће коначну одлуку о евентуалном наставку разговора са Приштином донети председник Србије Вучић. Одбацио је као „апсолутне лежи“ наводе из Приштине да су косовски полицајци који су ухапшени због упада на територију централне Србије, малтретирани на било који начин.

„Кад то говори, Приштина полази од себе јер они малтретирају ухапшене Србе. Свако од ухапшених Куртијевих полицајаца има своју собу, прима терапију. Не могу да кажем да су баш у ‘Хајату’ (хотел) али у односу на ухапшене Србе, као да су у хотелу ‘Фор Сизонс'“, навео је Петковић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here