Појачана контрола везивања сигурносних појасева и превоза деце у возилима

"Само у контролама прошле године регистровано је 200.000 особа које нису користиле сигурносне појасеве у возилу"

Фото: Getty images

Полиција од данас до 12. марта појачава контролу коришћења заштитних појасева и начина превоза деце у возилу. Прошле године због невезивања сигурносних појасева у саобраћајним несрећама у Србији погинуло је 97 возача и 47 сапутника, саопштио је МУП.


Од данас почиње велика међународна акција у коју се укључила и наша полиција, где ће бити строго контролисани они који се не вежу на задњим седиштима, а нарочито ако се деца превозе у неодговарајућим седиштима или за то предвиђеним корпама.

Заменик начелника Саобраћајне полиције Златко Беленцан каже да је акценат на коришћењу сигурносних појасева на предњим седиштима као и на прописном превожењу деце.

„Само у контролама прошле године регистровано је 200.000 особа које нису користиле сигурносне појасеве у возилу, а у 2.600 случајева деца су превожена непрописно, самим тим и небезбедно“, рекао је Беленцан.

Нови систем камера регистровао је 350 возача који су прошли на црвено светло и они су процесуирани у складу са прописима.

„Треба рећи да никоме није дозвољено да прође на црвено светло. Законодавац је допустио да руководилац здравствене установе може да се обрати полицији кад су у питању оправдани разлози, односно када се радило о спасавању животно угроженог болесника“, објаснио је заменик начелника Саобраћајне полиције.

Када је прошле године кренула акција промовисања везивања на задњем седишту, свега 13 одсто путника се везивало на задњој клупи, а сада је тај проценат нешто више од 20 одсто.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here