Уместо 14 дана изолације, убудуће само седам

Влада Србије променила досадашње мере

469
Фото: Canva

Влада Србије усвојила је измену Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19 по којој су заражени корона вирусом који се лече код куће обавезни да буду у изолацији седам дана, а после прегледа у ковид амбуланти, карантин се прекида без тестирања.


По овој уредби, уколико особа има примарну или секундарну имунодефицијенцију упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштитите.

Уредба предвиђа и да се запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите тестирају „PCR“ тестом након кућне изолације у трајању од седам дана и враћају се на посао уколико је „PCR“ тест који је узоркован седмог дана кућне изолације негативан.

У случају позитивног резултата „PCR“ теста, остају у изолацији до десетог дана када се изолација прекида без тестирања, наводи се у уредби.

Влада Србије је у понедељак (17.01.) усвојила и Закључак о висини накнаде за „RT“-„PCR“ и антигенско тестирање на присуство вируса „SARS-CoV-2“ на лични захтев које обављају здравствене установе у јавној својини.

Овим Закључком цена „PCR“ теста смањена је са 9.000 на 6.000 динара, а цена антигенског са 3.500 на 1.800 динара. Такође, одлучено је да се време између друге и треће дозе вакцине смањи на три месеца.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here