Vučić: Vakcinacija počinje sutra, prvo u staračkim domovima

9
Foto: Pixabay

Vakcinacija u Srbiji kreće sutra, najavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će prvo biti vakcinisani korisnici domova za stare, jer su oni najugroženiji, prenosi RTS.


Vakcinisaće se, kaže, i neko iz vrha države, on, premijerka ili dr Darija Kisić, kako bi uputili signal građanima o potrebi vakcinacije i pokazali da Fajzerova vakcina nije opasna po zdravlje.

Reč je o vakcini „Fajzer–Biontek“, koja je juče stigla u Srbiju, prvih 4.875 doza, a u januaru, februaru i martu stići će, kaže predsednik, još više doza.

Vakcine su nabavljene bilateralno, samostalno, i Srbija je verovatno jedina zemlja van EU, u ovom delu, koja je uspela nešto vakcina da nabavi, rekao je Vučić novinarima u Golubincima.

„Krećemo odmah. ALIMS je dobila uzorke drugih vakcina, oni će da nastave da rade svoj posao, a onda očekujemo veće količine. Vakcina je spas, vakcina je spasila čovečanstvo, da nje nema, neke druge bolesti ne bi bile iskorenjene“, rekao je Vučić.

 

Važno je, ponavlja, da se vakcinacijom zaštiti veći broj ljudi.

„Sutra će to krenuti u staračkim domovima, jer je važno da te ljude zaštitimo. Kada se pogledaju svi brojevi i procenti, ima i mlađih ljudi koji su čekali dugo, naročito muškaraca, ali ubeljivo najveći broj je onih starijih od 80 godina koji su stradali. Oni su najugroženiji i zato treba od njih da počne“, rekao je Vučić.

Rekao je da će se i neko iz vrha države vakcinisati, kao signal da je vakcina potrebna i dobra.

„Da li će Ana Brnabić, ja, Darija Kisić… Videćemo. Nekoga ćemo ‘da ostavimo’ i za neku drugu, da pružimo podršku svakoj vakcini, da pokažemo da je svaka dobra“, rekao je Vučić.

„Masovno vakcinisanje već u januaru“

Predsednik Srbije izrazio je uverenje da bi Srbija, sredinom januara, mogla da krene u masovniju vakcinaciju, ako sve bude u redu sa isporukom vakcina.

„Možda ćemo krenuti sa vakcinacijom više stotina hiljada ljudi, možda milion. Ako uspemo da završimo do kraja januara da vakcinišemo prvom dozom milion ljudi, to bi bilo važno“, naglasio je Vučić u izjavi novinarima na pitanje kako je mala zemlja poput Srbije bila među prvima u nabavci vakcine.

Istakao je da ne možemo da se merimo sa zemljama EU, koje, kada nabavljaju, nabavljaju 300 miliona vakcina.

Zbog toga, kako je kazao, mi smo deo Kovaks programa EU, i dali smo donaciju za izradu vakcina od dva miliona evra, a i prvi iz regiona za Kovaks program – četiri miliona evra.

Istakao je da računa da ćemo kroz Kovaks progam dobiti značajan broj vakcina, ali i da se snalazimo sami. Kazao je da će Srbija ići konzervativnim putem, i da će odvojiti dve doze za svakog čoveka unapred.

„Neke zemlje rade drugačije, daju jednu dozu, a za 85 slučajeva potrebna je samo jedna. Mi nećemo da rizikujemo pa ćemo da odvojimo po dve. Da se ne dogodi da neko ne može prime drugu dozu“, objasnio je on.

Ponovio je da će neko od predstavnika države primiti prve vakcine, i da će to i on uraditi.

Kazao je da je njemu svejedno koju će primiti, iako neki „stručnjaci“ sa kontradiktornim stavovima tvrde da neke nisu dobre.

„Ja ću primiti najlošiju. Šalim se, dobre su sve vakcine koje naša Agencija za lekove odobri“, naglasio je Vučić.

 

Vučić o Dodikovom stanju

Aleksandar Vučić preneo je da se predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je zaražen koronavirusom, dobro drži, da njegovo stanje nije idealno, ali nije ni užasno.

Vučić je rekao da se Dodik nalazi u Banjaluci, a da može svakog trenutka, ukoliko bude potrebe, da bude prebačen u Beograd.

„Poslali smo dr Stevanovića u Banjaluku, na konsultacije sa tamošnjim lekarima. Dodiku želim dobro zdravlje. Nisam lekar da bih davao stručne analize“, rekao je Vučić.


Pogledaj: Prvi kontigent Fajzerove vakcine stigao u Srbiju

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here