Експлозије у центру Кијева, оборен украјински Су-27

322
Фото: Pixabay

Ратно стање у Украјини. У центру Кијева нешто после три сата чуло се неколико експлозија. Украјинске власти саопштиле да су руски ракетни напади на Кијев и друге делове земље настављени. Руски пројектили погодили су украјински Су-27 изнад Кијева, а летелица се срушила у стамбени део града, јавља Си-Ен-Ен.


Руске снаге контролишу аеродром „Гостомел“ у близини Кијева И територију нуклеарне електране у Чернобиљу. Лидери ЕУ и председник САД уводе нове санкције Русији. Европски савет позвао ЕУ да се спреми за ванредне ситуације.

У ракетном нападу руских снага на украјински гранични пункт у југоисточном региону Запорожја, убијено је неколико војника, саопштила је гранична служба. Напад се догодио јутрпос у 04.25 сати по локалном времену, преноси Ројтерс. Уз убијене војнике има и неколико рањених.

Градска управа главног града Украјине, Кијева, огласила је јутрос ваздушну опасност.

„Пажња, ово није вежба. Проглашена је ваздушна опасност! Када чујете сирене, одмах се упутите ка најближем склоништу“, наведено је у саопштењу градске управе које преноси агенција Интерфакс Украјина. Сирене су се јутрос огласиле и у западном украјинском граду Лавову.

Украјински медији јављају о борбама украјинске војске са руским снагама које су, како се наводи, тенковима стигле до Иванкова, на пола пута од северне границе са Белорусијом до Кијева. Према тим извештајима, украјинска војска је дигла у ваздух мост, преноси Униан.

Стижу извештаји и из Луганска. У Старобиљску је од последица ракетног напада погинула једна особа, док је шест спасено, саопштила је Државна служба за ванредне ситуације.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је Русија јутрос око четири сата наставила ракетне ударе на Кијев и друге делове земље, али да је у већини праваца спречено напредовање руских трупа, преноси Ројтерс. У телевизијском обраћању, Зеленски је рекао да су руски удари били усмерени и на војне и на цивилне циљеве.

– Циљ овог напада је притисак. Притисак на вас драги грађани. Притисак на цело наше друштво. Наглашавам – не само на власти, већ на све Украјинце – рекао је Зеленски и напоменуо да овај напад подсећа на напад на Кијев 1941. године, јавља Униан.

– Ми бранимо своју државу сами. Најмоћније силе света посматрају из далека. Да ли су јучерашње санкције убедиле Русију? Чујемо на нашем небу и чујемо на нашој земљи да то није довољно – рекао је Зеленски. Истакао је да ће Москва морати да разговара са Кијевом о заустављању инвазије, наводећи да ће што пре почне разговор, бити мањи бити губици Русије.

Румунско ваздухопловство пресрело је украјински авион у ваздушном простору Румуније. Према речима румунских власти, реч је о случајности јер се млади пилот изгубио, односно није могао да се врати назад у Украјину пошто је аеродром са којег је полетео уништен. Руско министарство одбране саопштило је да су украјинска војна инфраструктура, противваздушна одбрана, војни аеродроми и летелице као и војска гађани високопрецизним оружјем. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да није имао другу опцију него да нареди оно што је назвао „специјалном операцијом“ и додао да сви претходни потези Москве да промени безбедносну ситуацију нису уродили плодом.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да руски председник Владимир Путин сноси пуну одговорност за „напад на Украјину и да ће се Русија због тога суочити са последицама“. Бајден је рекао да не планира да разговара са Владимиром Путином. Најавио је могућност да буду уведене санкције и за Владимира Путина лично. „То није блеф, то је на столу“, рекао је Бајден. Истакао је да ће бити осрамоћен свако ко стане уз Русију.

Лидери ЕУ најоштрије су осудили „ничим изазвану и неоправдану војну агресију Руске Федерације на Украјину и оцењују да Русија својим незаконитим војним акцијама грубо крши међународно право и принципе Повеље УН, и подрива европску и глобалну безбедност и стабилност“. Руска војска преузела је контролу над територијом нуклеарне електране у Чернобиљу.

У Украјини је уведено ратно стање. Више од 105.000 становника из Доњецка и Луганска евакуисано је у Русију од када је покренута акција евакуације из ових области на истоку Украјине.

Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило да је Русија извела напад крстарећим и балистичким пројектилима. Експлозије су се, како су јавили медији у Украјини, чули у неколико градова укључујући и Кијев. У Кијеву је уведен полицијски час. Москва је спремна да преговара о условима предаје Украјине, рекао је портпарол Кремља Дмитри Песков. Патријарх московски и целе Русије Кирил, апеловао је на све стране у сукобу у Украјини да учине све како би биле избегнуте цивилне жртве.

Све руске дипломате евакуисане су из Кијева, речено је за РИА Новости из амбасаде Русије у Украјини. Председнице Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел, у саопштењу су осудили, како су навели, акције Русије.

Истакли су да је ово „мрачан тренутак у европској историји“ и сматрају, како кажу, Кремљ одговорним за оно што се дешава и што ће се дешавати убудуће. Кијев је прекинуо дипломатске односе са Москвом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here