Други дан Мундијала доноси нам три утакмице

Катар први домаћин у историји који је поражен на старту Мундијала

Фото: Canva

Мундијал у Катару је почео! Након спектакуларне церемоније отварања видели смо меч у којем је Еквадор головима Едера Валенсије савладао домаћина, а током другог дана турнира гледаћемо три меча! Поред комплетирања групе А у којој је одигран први меч, видећемо и оба меча групе Б. Утакмице преносе ТВ Арена спорт и РТС.


Ривалства ће бити на све стране, па нам већ други дан Светског првенства у фудбалу даје много разлога да се надамо спектакуларним мечевима. Док чекамо Србију и наш меч против Бразила 24. новембра, потребно је испратити и остале ривале – наше потенцијалне противнике у нокаут фази такмичења.

14:00 Енглеска – Иран

На претходном Мундијалу селекција Гарета Саутгејта стигла је до полуфинала, а трофеј – иако су се надали – није „дошао кући“. Сада је нова прилика, иако делује да је Енглеска даље од титуле него што је била пре четири године у Русији. Истина, Деклан Рајс је понео торбу у коју жели да стави трофеј када га освоје, али… То им је у историји пошло за ногом само једном, када су били домаћини давне 1966. године. Амбиције ове године много ће зависити од првог меча који неће бити лак. Посебну пажњу привући ће могућа казна ФИФА за капитена Харија Кејна и пре почетка меча.

На другој страни терена налазиће се екипа Ирана, која је на Мундијал стигла током унутрашњих немира у земљи. Поједини репрезентативци попут Сардара Азмуна критиковали су ситуацију на улицама Ирана, у одбрану жена јављале су се и легенде попут Али Деија, а навијачи који су стигли у Катар очекују да рперезентативци не поштују химну пред мечеве! То би био шокантан потез, а када се дода нетрпељивост коју Иранци имају према Енглезима, ово би могао да буде један од најзанимљивијих сусрета прве фазе турнира.

17:00 Сенегал – Холандија

Да је Садио Мане спреман, Сенегал би једном ногом већ био у нокаут фази турнира. По мишљењу фудбалских стручњака афричка селекција је квалитетнија од Катара и Еквадора, али… Пошто офанзивац Бајерна неће моћи да помогне саиграчима, борба за друго место у групи биће изузетно тешка. Заправо, изостанак Манеа није једини проблем који Сенегалци имају пред први меч.

На мечу против Холандије неће бити ни Исмаила Јакобса који има проблеме са папирологијом, што ће екипа Луја ван Гала морати да искористи. Холанђани су велики фаворити у групи и очекује се да са прве позиције стигну до елиминационе фазе турнира. Ипак, и код њих постоје мали проблеми. На дан почетка турнира још није јасно ко је први голман националног тима, а део фудбалске јавности баш и не верује у посао који селектор ради. Ипак, присуство асова попут Вирџила Ван Дајка, Матијса Де Лихта и Френкија Де Јонга доказ су да „лале“ опет могу много на свом првом Мундијалу од Бразила, када су били трећи. И код Ван Дајка је питање да ли ће носити забрањену капитенску траку у дугиним бојама.

20:00 САД – Велс

Мундијал за четири године одржаће се у Мексику, Канади и САД – које ће бити главни домаћин тог такмичења. Они ће, вероватно, имати и највеће амбиције! Већ годинама најављује се бум Американаца у фудбалу  и можемо приметити да у последње време праве кораке у добром смеру. Све је више играча у европским клубовима и са озбиљним улогама у њима. Сад то треба и материјализовати!

Истина, Велшани нису права прилика за то. Екипа која годинама прави резултате изнад очекивања предвођена увек потцењеним Гаретом Бејлом још једном би могла да изненади, па као на Европском првенству сада већ давне 2016. године постане хит турнира. Уз вођу који се недавно преселио баш у Америку тим има још неколико веома познатих имена и јасно је да му искуства неће фалити на турниру који би могао да буде најбитнији за читаву генерацију.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here