Budi ti meni miran (8)

Blog Nedeljka Baćine

372

Porodica. Mala gibanja u Srbiji ove nedelje tek kamičci treskaju po aveti prošlosti što nam udenuše u moćno sokoćalo. Sveže su rane.


Radni naslov za scenario Porodice je „Merenje repa mrtvom kurjaku“. Nama niko nije rep merio, onako odoka, godinama nam ga seckaju na froncle. Nemamo snage ni da se bunimo, ni da arlaučemo pogotovo. Bar smo naučili da budemo mirni. Svaki novi gospodar ima veštinu svog hirurškog reza. Briljantni su Isaković i Karanovićka. Vaistinu!

„…sve bi bolje bilo kad bi došla Marija…“ još peva jedan od dobrih ljudi, Miladin Šobić. Čekam da se Marija lati livora. „Livor ti je za obraz, a ne za zadnjicu.“ jednom mi Bajo Nikšićanin reče u kultnoj kafani „Crna mačka“ na putu za Studenjak.

Dok sklapam sećanja u pretakanje na reči, pauza mi služi za blagu raspravu sa Šandorom Večera da li je Marijin livor te večeri u vili „Mir“ branio obraz ili zadnjicu. Neću reći ko je bio u pravu, neka vam to Šandor kaže.

P.S. Krajem prošlog veka Slobodan Milošević je posetio našu varoš, Bačku Palanku, i naravno, Staru Gajdobru. Šandor i ja smo bili deo tog nemogućeg folklora koji je otvorio širom vrata „godinama koje su pojeli skakavci“.

***

Na mestu gde se nekad nalazio Konjički klub, rodio se lepi i umiveni Dom zdravlja u Staroj Palanci. Zasukali se redovi onih koji veruju u vakcinu, a zovu se vakseri. Svako u miru čeka da mu se u telo ugnezdi novi stanar Kinez, Rus ili neko sa „trulog Zapada“.

Malo dalje niz ulicu Živojina Mišića, prema upokojenom simbolu Bačke Palanke, Vodotornju, je gostiona „Srem“. Opojni miris Simkonih škembića razlio se niz Staru Palanku. Škembe je jedno! Antivakseri uživaju u poroku sremskih vina i škembeta. Lepota različitosti. „Neća Gara da primi vakcinu ona Bocu prima na Sokocu.“ … il u Obrovcu, dodade Šandor.

***

Blizu nulte tačke našeg grada nalazi se Fejsbuk stub na par koraka od Robne kuće. Nekad se to zvalo oglasna tabla. Sve je više podsetnica koje kače naši sugrađani, a odnose na one koji su nas zauvek napustili u vremenu Korone. Da li se njihov odlazak računa u rast BDP Balkanskog trigra. Oni odlaze tiho, bez ispraćaja, narikača, daća…

Sve je više onih koji ne zastaju ispred Fejsbuk stuba. Beže od njega kao da je gubav. Dovoljno je vremena prošlo da smo ukapirali, da život više nije masovna pojava. Privilegija posta.

***

Milena putuje u Banjaluku. Ranim prolećem zabehara se Republika Srpska. Na Rači dočekaće je senke mojih palih drugova iz Jurišnog odreda Šehovići. Zrga, Risto, Mišo, Mačak… Čuvaće je do Banjaluke gde će je prihvatiti Vuci sa Manjače pod komandom Milaković Veljka. Pozdrav Republici Srpskoj. Iz Srbije, brale…

***

„Svaki početak ima svoj kraj, Svaki kraj čeka svoj novi početak.“… Odahnusmo Šandor i ja u mačevanju sa rečima. Mila veselica i Lela nikako da dođu iz zijana, negde ruše Gorki list u kućnoj varijanti…


Pogledaj: Budi ti meni miran (7)

Pogledaj: Budi ti meni miran (6)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here