Posete još uvek zabranjene

Kakva je epidemiološka situacija u Gerontološkom centru i koliko zaposlenih je primilo vakcinu protiv korona virusa?

Foto: BAP VESTI

Usled nesigurne i nestabilne epidemiološke situacije, zbog godina starosti, kao i različitih pridruženih oboljenja, posete korisnicima usluga bačkopalanačkog Gerontološkog centra, zabranjene su krajem oktobra protekle godine.


Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, Krizni štab je doneo odluku da se vakcinisanim korisnicima usluga gerontoloških centara dozvole posete – pod određenim uslovima i uz korišćenje svih zaštitnih mera.

O vakcinaciji, kao i poseti bačkopalanačkom Gerontološkom centru, nešto više smo saznali od dr Milana Bajića, direktora ovog centra.

– Baš onako kako je bilo i najavljeno, vakcinisanje u našoj zemlji počelo je prioritetno u gerontološkim centrima, pa samim tim i u našem. Vakcinacija se obavlja kako za korisnike naših usluga, tako i za zaposlene. S obzirom, da među korisnicima usluga Gerontološkog centra ima dosta i komordibiteta, apsolutnih i relativnih kontraindikacija za vakcinisanja, a kako ima i onih koji su alergični na pojedine lekove, u našoj ustanovi restriktivnije se išlo sa vakcinacijom.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

– Želim da istaknem da je određeni broj korisnika naših usluga, prevezen u specijalizovani punkt koji se nalazi na novosadskom sajmu, gde je obavljena vakcinacija. To je urađeno tokom prošle nedelje.

– S obzirom, da je u prethodnom periodu bilo korisnika naših usluga koji su bili pozitivni na Covid 19, mi ćemo i one koji su sa njima bili u kontaktu, u sledećih desetak dana proveriti – ističe dr Milan Bajić direktor Gerontološkog centra.

O vakcinaciji zaposlenih, kao i korisnika usluga centra na čijem čelu se nalazi, dr Bajić je između ostalog rekao:

– Svi zaposleni koji su se izjasnili da će primiti vakcinu, a njih je oko 60 odsto, će se vakcinisati jednom od vakcina koju je država nabavila i još uvek nabavlja. Za kinesku vakcinu odlučili su se gotovo svi naši zaposleni, osim njih dvoje, koji su izrazili želju da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom, što im je i omogućeno. Inače, isključivo Fajzerovom vakcinom, vakcinisali su se korisnici naših usluga.

– Želim da istaknem, da je naša ustanova epidemiološki pod kontrolom. Nema sumnje, da će se nakon završetka vakcinisanja smanjiti broj potencijalnih osoba, koje će se inficirati ovom zaraznom bolešću – napomenuo je dr Milan Bajić.

O poseti korisnicima Gerontološkog centra u Bačkoj Palanci, koja je još uvek pod zabranom, dr Bajić je istakao:

– Posete korisnicima naših usluga ćemo organizovati u narednom periodu, tačnije čim vremenski, odnosno temperaturni uslovi dozvole. Temperatura vazduha treba da bude iznad 18 stepeni, uz uslov da vreme nije kišovito. Pored toga, pridržavaćemo se instrukcija i uputstava resornog ministarstva. S obzirom, da je dosta visoka temperatura najavljena za ovu subotu (6. februar), postoji dakle i mogućnost da tog dana dozvolimo posetu korisnicima naših usluga. Ova poseta je već mesecima zabranjena. Za sve one koji su u mogućnosti, putem vibera i skajpa organizovaćemo takvu vrstu video komunikacije, dok posete ne budu u potpunosti fizički dozvoljene. Baš onako, kao što je to bilo i pre pojave virusa Covid 19. U svrhu eventualne posete u ovom trenutku, mi smo uradili jedan punkt na sunčanom mestu, sa najlonom između korisnika naših usluga i njihovih srodnika.


Pogledaj: Kada će i pod kojim uslovima biti dozvoljene posete gerontološkim centrima

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here