Шта треба да се деси да ЕПС постане профитабилан?

Електропривреда Србије годинама послује неефикасно и захтева велику реформу, кажу у Фискалном савету

Извор: 021.rs

Електропривреда Србије ће бити трансформисана из јавног предузећа у акционарско друштво.


Циљ те трансформације није приватизација, каже министарка Дубравка Ђедовић, већ стварање здравог предузећа које ће бити ослонац целе привреде. Не искључује могућност и да држава докапитализује ЕПС, преноси РТС.

Електропривреда Србије годинама послује неефикасно и захтева велику реформу, кажу у Фискалном савету. После колапса у термоелектрани „Никола Тесла“ и уз енергетску кризу многи проблеми испливали су на површину. Највеће предузеће постало је и највећи губиташ.

„То је реда велична до 900 милиона евра, што је огроман износ. Није то у питању само цена, то је пре свега у питању ова неефикасност ЕПС-а, недовољно инвестирање и као резултат неотварање копова“, указује председник Фискалног савета Павле Петровић.

„Ваљда нам је циљ да једног дана изађе на берзу – да буде у Лондону једног дана, да буде боље предузеће. Ваљда нам је циљ да привучемо нечији капитал и за три и за пет одсто“, рекао је председник Александар Вучић.

На питање да ли ће се акције продавати, одговорио је да нема такве одлуке, али да морају да се направе услови за то, да се буде на берзи. Поручује и да ће Србија увек имати већински контролни пакет.

„Уколико се са стране види да успешно послују онда ће и други бити заинтересовани да учествују у том успеху и сразмерно томе остваре неку добит па ће бити заинтересовани за куповину таквих акција. У таквој констелацији снага за ЕПС то ће бити додатни ветар у леђа“, истиче Жељко Марковић из Ревизионарске куће „Дилојт и туш“.

Стручњаци за озбиљно реструктурирање ЕПС-а

Промена власничке структуре ЕПС-а у акционарско друштво може да буде добра ствар, али само ако је прати озбиљно реструктурирање предузећа, оцењују стручњаци.

„Сви морамо платити економску цену електричне енергије, то не значи да ћемо плаћати лоше пословање. Крајње је време да загризете киселу јабуку, није први пут, била је још киселија 2014. ЕПС је предузеће које може да буде ефикасно, али то мора да подразумева потпуно другачији приступ његовом управљању“, истиче Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду.

Павле Петровић сматра да би ЕПС од 2024. могао и да ради са профитом.

„Са овим повећањем у јануару, просечан пораст за домаћинства и привреде биће 20 одсто – мање за домаћинство, више за привреду. То би ЕПС-у могло да омогући да послује с профитом кад се отвори додатни коп у Колубари, што значи, ако је то у 2024, ЕПС би тада с овом ценом могао да ствара профит“, наводи Петровић.

Фискални савет упозорава само да не би било добро да се те 2024. када ЕПС постане профитабилан и престане да буде терет за буџет, стане са реформама.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here