Prezentacija o slobodnim zonama u Bačkoj Palanci

Pored lokalnik funkcionera, prezentaciji je prisustvovao i Miloš Pajović, direktor Slobodne zone Novi Sad

732
Foto: RTV (Miloš Janjatović)

BAČKA PALANKA: Slobodne zone predstavljaju posebne delove teritorije Republike Srbije, ograđene i infrastrukturno opremljene sa posebnim pogodnostima i olakšicama, koje pruža država, čulo se između ostalog, na prezentaciji o slobodnim zonama, koja je danas održana u zgradi Skupštine opštine Bačka Palanka.


„Značajan su instrument ekonomske politike, sa ciljem ekonomskog rasta i privrednog razvoja zemlje, kroz povećani priliv investicija, rast izvoza, zaposlenosti i transfer savremenih tehnologija“, izjavila je Marijana Šaula, pomoćnica direktora Slobodne zone Novi Sad.

Investitori koriste brojne pogodnosti i benefite, koje ostvaruju poslovanjem u režimu slobodne zone.

„Fiskalne pogodnosti se odnose na oslobađanje korisnika zone od plaćanja PDV-a, na unos dobara u slobodnu zonu, kao i na pružanje usluga u vezi sa unosom dobara, oslobađanje korisnika zone od plaćanja PDV-a. Na promet dobara i usluga u slobodnoj zoni i između korisnika dve zone, kao i oslobađanje proizvodnih korisnika plaćanja PDV-a na potrošnju energenata“, istakla je Šaula.

„Carinske pogodnosti koje korisnici zona ostvaruju ogledaju se u oslobađanju od plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina za robu koja je namenjena obavljanju delatnosti u zoni, te za izgradnju objekata u slobodnoj zoni, repromaterijal, oprema, građevinski materijal“, naglasila je ona.

Pored lokalnik funkcionera, prezentaciji je prisustvovao i Miloš Pajović, direktor Slobodne zone Novi Sad.


Pogledaj: Podela sadnica cveća u Mesnoj zajednici „Dunav“

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here