„Torlakova“ vakcina protiv gripa biće dostupna u oktobru ili novembru

47
Foto: Pixabay

Direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković rekla je da će „Torlak“ proizvoditi 100.000 do 150.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa, a nakon dobijanja dozvole naći će se na raspolaganju građanima tokom oktobra ili novembra.


Posle 15 godina, Institut „Torlak“ ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa. Bore se protiv gripa, ali i kovid infekcije. Od početka epidemije ovde je testirano više od 100 hiljada građana.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktorka Instituta „Torlak“ dr Vera Stoiljković rekla je da bi se ponovo pokrenula proizvodnja, trebalo je biti uporan i imati želju da se proces dovede do kraja.

Pojavila se potreba da se pogoni usklade sa proizvođačkom praksom i od 2009. godine „Torlak“ se priključuje projektu za globalni akcioni plan, rekla je dr Stoiljković.

 

„Torlak je do kraja završio projekat i došao do svoje vakcine. Urađena su ispitivanja i dokazano je da je vakcina protiv gripa, trovalentan bezbedna efikasna i pokazala imunogenost“, rekla je direktorka „Torlaka“.

Prema njenim rečima, „Torlak“ će proizvoditi 100.000 do 150.000 doza, a nakon dobijanja dozvole naći će se na raspolaganju građanima Srbije tokom oktobra ili novembra.

Prema njenim rečima, vakcina je trovalenta, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih rekacija već blagih, koje se ogledaju u pojavi crvenog kruga, blaže telesne temeprature.

Institut je uključen u borbu sa kovidom – od početka imaju četiri nacionalne laboratorije.

„Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart mesec. Radili smo manji broj testova, a onda 350 u toku dana a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 rekacija“, rekla je direktorka „Torlaka“.


Pogledaj: Institut za javno zdravlje Crne Gore: Još neko vreme bez otvaranja granice sa Srbijom

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here