Борбе и даље трају, Бајден упозорио Путина да ће платити цену

317
Извор: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE, преузето са rtv.rs

Седми дан рата у Украјини. Педседник САД Џозеф Бајден назвао Путина диктатором и затворио ваздушни простор за руске авионе. Очекује се наставак преговора Москве и Кијева. Борбе око неколико градова у Украјини. Руске снаге ушле су у Харков, саопштила је украјинска тајна служба.


„Сбербанка“ напушта европско тржиште

Руска „Сбербанка“ најавила је данас одлазак са европског тржишта. „У актуелној ситуацији, Сбербанка је одлучила да напусти европско тржиште“, наводи се у саопштењу највеће руске банке, преноси Тас.

„Подружнице групације суочавају се са ненормалним одливом средстава и безбедносним претњама по особље и канцеларије“, додаје се у саопштењу. (Тас, Тањуг)

„Форд“ обуставио пословање у Русији

Америчка компанија Форд одлучила је да обустави пословање у Русији због руског напада на Украјину, саопштило је руководство компаније. „Обустављамо наше пословање у Русији, та одлука ступа на снагу одмах“, наводи се у саопштењу.

„Дубоко смо забринути због инвазије Русије на Украјину и безбедности украјинског народа“, поручио је извршни директор Форда Џим Фарли на Твитеру.

Украјинска војска: Руски падобранци слетели у Харков

Руски падобранци слетели су у Харков у покушају да заузму опкољени град, саопштила је украјинска војска.

Према наводима војске, ваздушни напад почео је чим су се огласиле сирене за ваздушну опасност у Харкову и околној области. (Би-Би-Си)

Твитер ће се придржавати санкција ЕУ према руским медијима

Твитер ће се придржавати санкција Европске уније руским медијима РТ и Спутњику, када наредба ЕУ ступи на снагу, саопштила је та компанија.

„Санкције Европске уније вероватно правно захтевају од нас да задржимо одређени садржај у земљама чланицама ЕУ“, рекао је портпарол Твитера. (Ројтерс)

Бајден: Путин је диктатор, мора да плати цену

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је, обраћајући се нацији, да ће демократија увек тријумфовати над тиранијом, те да ће руски председник Владимир Путин „платити цену“ иако је „можда имао неке успехе на бојном пољу“

„Пре шест дана, руски председник Владимир Путин је покушао да уздрма темеље слободног света… Али се грдно преварио“, рекао је амерички председник. „Напад је био унапред планиран и без повода. Мислио је да нас може поделити. Путин није био у праву, остали смо уједињени… Како би му се супротставили“, рекао је Бајден.

Амерички председник је упозорио „руске олигархе да ће им јахте, луксузни станови и приватни авиони бити заплењени“.

„Рекли смо свима како се припрема. Његовим лажима смо супротставили истину… Путин је изолован од остатка света, више него што је био икада пре“, рекао је Бајден.

Бајден је, истовремено, рекао да је амерички ваздушни простор од ноћас затворен за руске авионе, те да ће украјинском народу упутити помоћ вредну милијарду долара.

„Наше снаге нису и неће се укључити у сукобе у Украјини, али ће бити ту уколико буде напада на територију од неке од чланица НАТО-а“, рекао је амерички председник.

Позвао је присутне да устану у знак подршке Украјини. Десетак чланова Представничког дома носило је плаво-жуту одећу у знак подршке украјинском народу.

Бајден је оценио да ће, када се догађаји у Украјини заврше, „Русија бити слабија, а слободни свет снажнији“.

Боинг обуставља подршку руским компанијама, затвара канцеларију у Кијеву

Амерички произвођач авиона Боинг саопштио је да обуставља испоруку резервних делова и техничку подршку руским авиокомпанијама.

„Како се конфликт наставља, наши тимови усресређени су на обезбеђивање сигурности члановима наших екипа у региону“, саопштио је Боинг.

Дан раније, Боинг је затворио канцеларију у Кијеву и центар за обуку у Москви (Boeing Co)

Борбе у Харкову, Мариупољ опкољен

Руске снаге ушле су у Харков, борбе се воде у северном делу града, саопштила је украјинска тајна служба.

Истовремено, британско министарство одбране и још неколико извора тврде да су украјинске снаге у Мариупољу опкољене. (Unian-TSN-Guardian)

САД забрањује летове руских компанија

Амерички председник Џозеф Бајден ће се за мање од сат времена обратити нацији. Очекује се да Бајден најоштрије осуди руске акције у Украјини и забрани летове руских авиокомпанија у САД. Медији у Америци, такође, наводе да је председник САД спреман да „промени говор“ у случају да се ситуација у Украјини промени током његовог говора. (NBC-CNN)

Зеленски поручио Русији: Престаните бомбардовање пре нових преговора

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да Русија мора да престане да бомбардује украјинске градове пре него што би могли да почну значајни преговори о прекиду ватре, пошто је прва рунда није донела значајнији напредак. (Ројтерс)

Светска банка и ММФ припремају помоћ Украјини

Међународни монетарни фонд и Светска банка саопштили су да се утркују да обезбеде милијарде долара помоћи за Украјину у наредним недељама и месецима.

Шефица ММФ-а Кристалина Георгиева и председник Светске банке Дејвид Малпас рекли су да рат подстиче повећање цена робе, што подстиче инфлацију, а поремећаји на финансијским тржиштима ће наставити да се погоршавају ако сукоб потраје. Санкције које су увеле Сједињене Државе, Европа и други савезници такође ће имати значајан економски утицај. (Ројтерс)

Харков и Маријупољ су гранатирани током протеклог дана. Руска војска је ушла у град Херсон на југу Украјине, али Кијев тврди да је зграда градске администрације под контролом владиних снага. Погођен је телевизијски торањ у Кијеву.

У среду би требало да буду настављени преговори две стране, а председник Украјине Володимир Зеленски је рекао да, како би преговори били смислени, Русија треба да обустави бомбардовање.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков позвао је житеље Кијева који живе у близини релејних чворова да напусте своје домове,

Уједињене нације саопштавају да је најмање 136 цивила погинуло, укључујући тринаесторо деце, а 400 је повређено од почетка руске акције у Украјини.

Више од 660.000 људи напустило је територију Украјине, саопштио је УНХЦР.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here