Више од 21.000 погинулих, најмање 78.124 особе повређене у Турској и Сирији

Спасиоци бију битку с временом да извуку преживеле из рушевина

Фото: Принтскрин (YouTube/Reuters)

АНКАРА, ДАМАСК – Више од 21.000 погинулих и најмање 78.124 повређених нови је биланс жртава разорних потреса који су у понедељак погодили Турску и Сирију, саопштиле су данас тамошње власти, како преноси CNN.


Спасиоци бију битку с временом да извуку преживеле из рушевина, а додатну опасност представљају ниске зимске температуре.

Власти кажу да се срушило око 6.500 зграда у Турској, а бројне су оштећене у зони потреса којом је обухваћено око 13 милиона људи.

Погођено је можда и до 23 милиона људи међу којима пет милона људи из рањивих група, оценила је Светска здравствена организација (WХО), која страхује од велике здравствене кризе, нарочито због ширења колере у Сирији. Стотине хиљада људи постали су бескућници усред зиме.

Новорођенче и мајка спасени из рушевина у Турској

Дечак стар десетак дана, по имену Јагиз, извучен је из рушевина у турској провинцији Хатај, преноси Би-Би-Си.

Сиријска влада прогласила зоном катастрофе области погођене земљотресом

Сиријска влада прогласила је данас зоном катастрофе области које су погођене земљотресом на северозападу земље, пренео је Ројтерс.

Српски спасилачки тимови у Одабасију почињу рад на новој локацији

Спасилачки тимови из Србије кренули су с радом на новој локацији у турском граду Одабаси, у стамбеном објекту где се претпоставља да има више од 100 затрпаних људи, речено је данас Танјугу у Сектору МУП-а Србије за ванредне ситуације.

Турска због земљотреса одложила самит о гасу за месец дана

Турска је одложила самит о постављању гасног чворишта, који је требало да се одржи 14-15. фебруара, а нови датум одржавања је 22. март, саопштили су данас турски званичници.

Новорођена беба спасена из рушевина у Сирији добила име Аја, усвојио је рођак

Тек рођена девојчица спасена из рушевина после разорног земљотреса у Сирији, у којем је погинула њена мајка и остали чланови породице, добила је име Аја, што на арапском језику значи „знак од Бога“ или „чудо“, а бригу о њој преузеће рођак.

Код Малатије у Турској забележен земљотрес од 5 степени Рихтера

Земљотрес јачине 5 степени по Рихтеру забележен је јутрос 19 километара од Малатије, на истоку Турске, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар. ЕМСЦ је на Твитеру навео да се земљотрес догодио у 7:50 сати по локалном времену.

САД упућују 85 милиона долара хитне хуманитарне помоћи Турској и Сирији

Сједињене Америчке Државе објавиле су данас да ће пружити 85 милиона долара хитне хуманитарне помоћи Турској и Сирији, после снажних потреса који су погодили те земље и у којима је погинуло више од 21.000 људи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here