Први случај мајмунских богиња регистрован у Црној Гори

Црна Гора се тако придружила списку од 79 држава код којих је регистровано ово обољење

Лабораторија Одељења за молекуларну дијагностику Института за јавно здравље Црне Горе је детектовала, а у сарадњи са Институтом за виросологију, вакцине и серуме „Торлак“ и потврдила први случај оболевања од мајмунских богиња, саопштено је из IJZ–а.


Црна Гора се тако придружила списку од 79 држава код којих је регистровано ово обољење, преноси Ртцг.

– Спроведене су све неопходне мере према оболелом и контактима, у циљу спречава и сузбијања ширења поменуте заразне болести. Такође су обавештене све надлежне институције у складу са националним и међународним протоколима. Регистровани случај је црногорски држављанин и доброг је општег стања – наводи се у саопштењу.

Мајмунске богиње обично почињу грозницом, боловима у мишићима, умором и главобољом, може се јавити бол у грлу и кашаљ.

Такође, може доћи до увећања лимфних чворова (лимфаденопатија). У периоду од 1 до 3 дана (понекад и дуже) након појаве грознице, код пацијента се развија оспа, која често почиње на лицу (у 95% случајева), а затим се шири на екстремитете (дланови и табани у 70% случајева) и друге делове тела (орална слузокожа, гениталије, коњунктиве, рожњача). Осип пролази кроз фазе макуле, папуле, везикуле, пустуле и крусте које на крају отпадну. Болест обично траје 2-4 недеље.

Институт за јавно здравље Црне Горе апелује на грађане да се придржавају превентивних хигијенско-епидемиолошких мера и поштују препоруке здравствених институција.

Институт за јавно здравље Црне Горе ће наставити да прати епидемиолошку ситуацију везано за оболевање од мајмунских богиња и у складу са њом даље обавештавати јавности.


Прочитај више: 

Како се преносе мајмунске богиње и шта можете урадити да се заштитите

План Србије за мајмунске богиње – карантин или само надзор?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here