Излила се Грабовица у Сјеници, проглашена ванредна ситуација у Пријепољу због Лима

Поплаве у Србији

Фото: Euronews Srbija

Због повећања водостаја на Лиму проглашена је ванредна ситуација у Пријепољу. Обилне падавине направиле су проблеме у Сјеници. Излила се река Грабовица која је поплавила око 40 објеката у насељу Букреш и шест објеката у центру града као и подрум једне основне школе. Угрожен и водостај и на Ибру.


Ниво Лима код Пријепоља у порасту је 20 центиметара на сат, због чега је проглашена ванредна ситуација на територији општине Пријепоље, рекао је за РТС председник општине Владимир Бабић.

„Лим је у сталном порасту и такав тренд се очекује током данашњег дана. Због тога смо били принуђени да прогласимо ванредну ситуацију на читавој територији општине Пријепоље. Дошло је до изливања у Бродареву и насељу Залуг, на уобичајеним неуралгичним тачкама. Штаб за ванредне ситуације је у сталном заседању и донели смо одлуку да се затворе сви кафићи на обали Лима, такође забрањен је прелаз преко висећег моста у Пријепољу, и донета је одлука да неће бити пливања за часни крст на Богојављење“, казао је Бабић.

Лим је тренутно на коти од 280 центиметара, што је 20 центиметара испод границе ванредне одбране од поплава.

У Сјеници је престала киша да пада. Људи у Сјеници су дежурали читаве ноћи. Председник општине Сјеница Муниб Мујагић рекао је да је ситуација и даље тешка, да је ноћ била тешка са свим расположивим средствима.

„Велики број добровољаца се одазвао синоћ, спасилачке екипе, ватрогасци. Сви смо на задатку дежурамо и чинимо шта је у нашој моћи“, рекао је Мујагић.

Напоменуо је да старији мештани кажу да никада није био већи ниво Грабовице, која се излила и узводно и низводно.

Најавио је да ће се убрзо одржати седница Штаба за ванредне ситуације.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here